Fazuľa azuki, tiež zvaná adzuki alebo aduki, pochádza z východnej Ázie. V Japonsku je považovaná za kráľovnú fazule a patrí medzi najpopulárnejšiu odrodu fazúl.
Obsahuje vysoký obsah vitamínov skupiny B, minerály ako vápnik, horčík, zinok a mangán.
SUROVINY:
Polievka:
- 1 veľká cibuľa
- 2 PL kvalitného rastlinného oleja
- ½ ČL Mahá korenia - kúpiť TU
- 2 stredne veľké mrkvy
- ¼ veľkého zeleru
- 1 l zeleninového vývaru
- morská alebo himalájska soľ - kúpiť TU
- 2 šálky fazule adzuki – uvarenej
Cestovina do polievky:
Na dochutenie:
Elementy
Ovplyvnené orgány
Druh jedla
Suroviny
TIP: Zeleninový vývar si pripravíme zo zvyškov a odrezkov zeleniny. Použijeme napríklad nepoužité časti mrkvy, odrezané časti zeleru, stonky zeleru, nepoužitú časť póriku, atď. V žiadnom prípade nedávame časti, ktoré sú plesnivé alebo nahnité! Zeleninu naukladáme do studenej filtrovanej vody, privedieme k varu a varíme 20 minút pod pokrievkou. Po uvarení ihneď scedíme.
POSTUP:
Krok 1:
Najemno nakrájanú cibuľu speníme na oleji, pridáme Mahá korenie.
Krok 2:
Po chvíli pridáme najemno nastrúhanú mrkvu a najemno nastrúhaný zeler. Chvíľu restujeme.
Krok 3:
Podlejeme horúcim zeleninovým vývarom, pridáme soľ podľa chuti a varíme cca 20 – 30 minút.
Krok 4:
Keď je zelenina mäkká, pridáme vopred uvarené fazule adzuki a znovu chvíľu povaríme.
Krok 5:
Na záver necháme v polievke zavariť špaldové rezance.
SERVÍROVANIE:
Polievku nalejeme na tanier, kde si ju ešte môžeme dochutiť Misom a podávame.
Dobrú chuť 😊
NÁŠ TIP:
Špaldové cestoviny použité v dnešnom recepte môžete použiť aj v recepte – Cestoviny špaldové s Tahini a Tofu majonézou.
Nech sa páči, vyskúšajte 😊