detoxikaciastravouaziviny
Rozdiel medzi biopotravinami a klasickými potravinami
  • Biopotraviny sú potraviny vyrobené len z produktov pochádzajúcich z ekologickej poľnohospodárskej výroby.
  • Tieto suroviny formovali základ ľudského jedálnička už od nepamäti.
  • Ale v 20.storočí sa spolu s technologizáciou fabrík začali chemizovať aj potraviny, aby dlhšie vydržali.
Základom zdravia je konzumovať potraviny, ktoré poskytnú ľudskému telu práve toľko živín a energie, aby sa mohlo udržať v správnej rovnováhe.
  • Avšak v dnešnej dobe musí ľudské telo vydávať veľké množstvo energie na to, aby dokázalo bojovať s neznámymi votrelcami – toxickými chemikáliami získanými z potravy a okolitého prostredia. Práve kvôli vysokej koncentrácii toxických látok v potravinách a prostredí, ich ľudské telo nedokáže odbúrať, čo vedie k ich ukladaniu v tkanivách ľudského tela. Dnes už je nemožné úplne sa vyhnúť prijímaniu týchto látok. Nikde na našej planéte neexistuje miesto, ktoré by nebolo aspoň minimálne kontaminované, čo je dôsledok modernej doby chemikálií.
Produkty z ekologického poľnohospodárstva nazývané bioprodukty.
  • Sú to základné suroviny medzi ktoré patrí zelenina, ovocie, strukoviny, obilniny, liečivé bylinky, či tiež napríklad med.
Za biopotraviny považujeme spracované alebo nespracované bioprodukty.
  • Napríklad pohánka je bioprodukt, ako výsledok činnosti ekologickej poľnohospodárskej výroby, ale zároveň aj biopotravina, ktorá je určená na konečný predaj a konzumáciu.
  • Naproti tomu výrobok z ekologicky pestovanej pohánky – pohánková múka je len biopotravina, nie však bioprodukt.
Produkty živočíšnej výroby – mäso, mliečne výrobky a vajcia sú tiež súčasťou ekologického hospodárstva.
  • Bio mäso pochádza zo zvierat, ktoré sa pasú voľne, a teda sú menej stresované a odolnejšie voči rôznym chorobám.
  • V prípade, že zviera ochorie, ekologickí hospodári ho liečia iba pomocou výťažkov z bylín alebo homeopatie.
  • Takýto istý prístup sa zachováva aj pri chove kráv a kôz na produkciu mlieka, ktoré je vďaka takémuto spôsobu chovu vysoko kvalitné a chutné.
  • Čo sa týka bio vajec, sliepky sa pohybujú voľne na čerstvom vzduchu a sú kŕmené iba prírodnými surovinami, čo sa samozrejme odráža na chuti a kvalite týchto vajec.
  • V poslednej dobe sa na pultoch stále častejšie objavuje kozie mlieko.
    • Kozy sú veľmi čistotné zvieratá a ak majú príležitosť, kŕmia sa z kríkov, bylín a kôry.
    • Takto sa kozie mlieko stáva veľmi bohaté na minerály a iné výživné látky, ktoré často chýbajú v jedálničku súčasnej doby.
  • Treba však upozorniť, že veľa hodnôt v mliečnych výrobkoch sa stráca procesom pasterizácie.
Kľúčovou zásadou ekologického poľnohospodárstva je pestovať rastliny v súlade s prírodou.
  • Ekologické poľnohospodárstvo sa od klasického líši metódami pestovania plodín.
  • Ekologickí poľnohospodári nepoužívajú na podporu rastu plodín chemické hnojenie pôdy, ochranné chemické prostriedky, ani geneticky modifikované organizmy.
  • Na hnojenie používajú maštaľný hnoj alebo kompost.
  • Výživa pôdy sa zaisťuje vhodným striedaním plodín a proti hmyzu sa používajú prírodné metódy ako napríklad bariéry.
  • Bio farma sa nesmie nachádzať v oblasti závodov a zvieratá žijú vo voľnej prírode.
Pesticídy
  • Výsledok klasického poľnohospodárstva je často poznačený výskytom chemikálií, tiež známymi pod spoločným názvom pesticídy, ktoré môžu byť pre ľudí nebezpečné.
  • Jednotlivé skupiny pesticídov dostali svoje pomenovanie podľa toho, proti ktorým škodcom alebo chorobám sa používajú.
    • Napríklad látky pôsobiace proti hmyzu sa nazývajú insekticídy.
  • Environmental Protection Agency (EPA) považuje 60% herbicídov, 90% fungicídov a 30% insekticídov za karcinogénne látky.
    • Pesticídy môžu mať veľa negatívnych vplyvov na ľudské zdravie ako napríklad neurotoxicita, poruchy endokrinného systému, depresia a tiež spôsobujú zhoršenie stavu imunitného systému.
    • Pesticídy môžu narušiť reprodukčnú činnosť u muža a potraty u žien sú tiež často spájané s týmito chemikáliami.
  • Na základe výskumu profesora Williama Rea z Environmental Health Centra v Dallase, pesticídy majú vplyv aj na astmu, ekzém, migrénu, syndróm dráždivého čreva a rinitídu.
  • Vzniká otázka, prečo vláda povolí výskyt pesticídov v plodinách, keď sú také škodlivé pre ľudský organizmus.
    • Argumentom pre povolenie takýchto látok však už dlhú dobu zostáva, že nízke hodnoty nemajú negatívny vplyv na ľudské telo.
    • Avšak testy boli uskutočnené iba na jednotlivých pesticídoch.
    • Vedci netestovali kombinácie rozličných pesticídov, ktorým sme denne vystavení a ich vplyv na ľudí.
    • Nezávislý výskum ukázal, že pesticídy môžu byť stokrát viac toxické v kombinácii ako jednotlivé látky osobitne.
Hodnoty živín
  • Výrazný rozdiel medzi bioproduktmi a produktmi z bežného pestovania je v hodnotách živín, ktoré obsahujú.
  • Priemerne majú bežne produkované plodiny o 83% nižšie hodnoty živín, hlavne vitamínu C, železa, horčíka, fosforu a vyššie hodnoty toxických dusičnanov ako produkty z biologického poľnohospodárstva.
  • Ďalšou výhodou biopotravín je, že obsahujú viac vlákniny a bioaktívnych látok, čím znižujú riziko vzniku civilizačných ochorení.
  • V porovnaní s klasickými potravinami sú tiež zvyčajne chutnejšie a aromatickejšie.
  • Na druhej strane je dôležité si uvedomiť, že čerstvé, bežne vypestované plodiny sú lepšie ako prezreté bioprodukty, ktoré často vidíme v malých stánkoch popri domoch.
  • Vystavovaním poľnohospodárskych plodín vzduchu a UV žiareniu na dlhšiu dobu sa vysoké hodnoty živín znehodnocujú.
Asi najväčšou nevýhodou biopotravín je ich cena a horšia dostupnosť.
  • Keďže sme niekedy pre tieto a iné dôvody donútení kúpiť klasicky vyprodukované produkty, existuje zopár typov ako zredukovať množstvo nebezpečných chemikálií aj v klasických potravinách.
  • Dôkladné umývanie všetkých plodín môže pomôcť, avšak nie všetky pesticídy sa dajú odstrániť vodou.
  • Ďalšia alternatíva je odstrániť vrchnú vrstvu alebo šúpať všetky plodiny, ak je to možné.
  • Ideálnou možnosťou by samozrejme bolo, vypestovať si vlastné plodiny, no nie každý má takúto možnosť.
Environmental Working Group (EWG) rozdelila na základe dlhodobého výskumu plodiny na tie, ktoré majú tendenciu obsahovať viac pesticídov ako iné. Tieto informácie sa obnovujú pravidelným výskumom.

Rozdelili ich na 14 Špinavých, tie je lepšie nakupovať z biologického poľnohospodárstva a 15 Čistých, ktoré obsahujú nižšie množstvo pesticídov:

14 Špinavých:

  • Ovocie:
    • jablká,
    • broskyne,
    • nektárinky,
    • hrozno,
    • jahody,
    • čučoriedky
  • Zelenina:
    • stopkový zeler,
    • sladká červená paprika,
    • špenát,
    • šalát,
    • šalátové uhorky,
    • zemiaky,
    • zelené fazuľky,
    • kel.

15 Čistých:

  • Ovocie:
    • ananás,
    • avokádo,
    • mango,
    • kiwi,
    • grapefruit,
    • červený melón,
    • žltý melón
  • Zelenina:
    • cibuľa,
    • kukurica,
    • kapusta,
    • sladký hrášok,
    • špargľa,
    • baklažán,
    • sladký zemiak,
    • hríby.
Je každého osobným rozhodnutím, či kúpi biopotraviny alebo klasické potraviny.
  • Keď sa však dnes rozhliadneme po meste a v supermarketoch, tak môžeme pozorovať, že sa všade objavuje viac a viac špecializovaných predajní s biopotravinami, či” BIO” sekcií.
  • Popularita a dostupnosť biopotravín celkom iste narastá a ich globálny predaj rastie z roka na rok.

Výberom produktov z biologického poľnohospodárstva si volíme najbližšiu cestu k návratu k prirodzenej a pôvodnej strave a zároveň pomáhame minimalizovať škody chemického znečistenia nášho prostredia, čo je veľmi dôležité pre budúcnosť ľudstva.

Zdieľať:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Podobné

Ľudia podľa Elementov

V škole by nás mali učiť ďaleko dôležitejšie veci ako čítať, písať, počítať a základné informácie o svete. Každý z nás by mal vedieť to