Filozofiu delenej stravy vytvoril Dr.Howard Hay z New Yorku okolo roku 1904, keď ho vlastné zdravotné problémy prinútili zamyslieť sa nad tým, ako sa dožiť ďalšieho roku.
- Dr. Hay vo svojich 38 rokoch vážil 102kg, mal vysoký krvný tlak, problémy s obličkami, opuchnuté nohy a zväčšené srdce. Na konci 3 mesiacov bol ľahší o 22,7 kg a podarilo sa mu zlepšiť zdravotný stav.
- Po skončení školy sa dr. Hay vyše 10 rokov stravoval v hoteloch, reštauráciách a ubytovniach.
- V tom čase bolo základom každodenného jedla mäso a zemiaky alebo chlieb. Ako dezert ešte pár koláčikov s kávou, cukrom a smotanou.
- Takáto strava sa veľmi neodlišuje od jedálnička, ktorý by sme ešte stále mohli nájsť aj v našich domácnostiach.
Dr. Hay začal svoju zmenu tým, že do svojho jedálnička zaradil oveľa viac zeleniny, vyradil dve jedlá a prestal piť kávu. Nasledujúce 4 mesiace strávil skúmaním rôznych diét a cvičení z tradičného ale aj alternatívneho sveta.
- Veľmi ho zaujala štúdia ruského fyziológa Ivana Petroviča Pavlova, ktorý na psoch skúmal trávenie.
- Z jeho štúdií vyplýva, že trávenie škrobov trvá asi 2 hodiny a bielkoviny sa strávia za približne 4 hodiny.
- Ak sa však škroby a bielkoviny skonzumovali spolu, tak trávenie trvalo okolo 13 hodín.
Na základe týchto štúdií si Hay vytvoril teóriu, že zdravie je ovplyvnené našim trávením.
- Zistil, že telo pri trávení sacharidov využíva zásadité prostredie a pri trávení bielkovín je vytvorené kyslé prostredie.
- A preto, ak sa sacharidy a bielkoviny kombinujú spolu, tak zásadité prostredie je narušené kyslým a potraviny sa nemôžu dobre rozložiť.
- Kombinácia nesprávnych potravinových skupín, môže podľa neho viesť k rôznym ochoreniam, medzi iným aj k cukrovke a zápalom obličiek.
Jeho riešením je konzumovať bielkoviny v jednom jedle a sacharidy v druhom.
- Ovocie pridal k bielkovinám a zeleninu označil ako neutrálnu, ktorá sa môže kombinovať s obidvoma skupinami.
Dr. Hay bol aj veľkým zástancom klystíra a pravidelného výplachu čriev, pretože už vtedy si bol vedomý toho, že ak zvyšky jedál stoja v našich črevách príliš dlho, tak sa všetky toxíny vracajú naspäť do tela.
Pri dôkladnejšom pohľade na tabuľku si všimnete, že medzi bielkoviny nepatrí iba mäso.
- Čo znamená, že táto strava nie je založená vyslovene na konzumácií mäsa.
- To sa dá nahradiť aj inými zdrojmi bielkovín, ako sú napríklad strukoviny, ktoré sú strávené oveľa rýchlejšie a efektívnejšie ako mäso.
Táto diéta môže byť výzvou, ak sa chcete podľa nej riadiť po zvyšok svojho života, ak si však z nej zoberiete základné princípy tak je oveľa prijateľnejšia na každodenné stravovanie sa.
Medzi základné princípy patrí:
- Živočíšne bielkoviny sa kombinujú iba so zeleninou
- Potraviny zo skupin 1 a 3 sa nemôžu kombinovať.
1. Skupina
- Bielkoviny:
- všetky druhy mäsa a hydiny, ryby, vajcia, syry, mlieko, jogurty
- všetky druhy strukoviny – fazuľa, šošovica, hrach, cícer,sója tofu, tempeh a výrobky zo sóje
- Ovocie:
- jablká, maliny, černice, jahody, čerešne, ríbezle, čučoriedky, grapefruit, hrozno, guava, kiwi, citrón, limeta, mango, melón, nektárinky, pomaranče, hrušky, ananás, slivky,
- Alkohol:
- víno, červené a biele
2. Skupina
- Neutrálne potraviny:
- orechy a semienka, okrem arašidov
- tuky – maslo, smotana, vaječné žĺtky, olivový olej
- Zelenina:
- všetka zelená a koreňová zelenina okrem zemiakov a artičokov
- Alkohol:
- whisky, gin
3. Skupina
- Sacharidy:
- Celozrnné obilniny – pšenica, raž, kukurica, ovos, pšeno, ryža, chlieb a výrobky z múky
- Sladké ovocie:
- veľmi dozreté ovocie, ktoré je bohaté na cukor – banány, ďatle, figy, sladké hrozno, hrozienka
- Zelenina:
- zemiaky, bataty, tekvica, artičoky
- Alkohol:
- pivo, ležiak
Konzumujeme viac zeleniny, menej chleba a zemiakov, menej kávy prípadne aj mäsa.
Zdroje:
- http://www.synergy-health.co.uk/articles/haydiet.html
- http://www.dieting-review.com/haydiet.htm
- http://www.diet.com/g/hay-diet