Robia sa vám ľahko modriny, pociťujete neodolateľnú chuť na sladké, máte kašovitú stolicu, potíte sa výrazne cez deň aj bez fyzickej námahy, nadúva vás z každého jedla?
Dôvodom je oslabená slezina. Dokážete zjesť iba malé množstvo jedla naraz, pociťujete častokrát nevoľnosť, nesedia vám studené nápoje, zapácha vám z úst, krvácajú vám ďasná alebo by ste dokázali „zjesť aj slona“? Tu je príčinou oslabený žalúdok. Spoločné však majú jedno – obe patria pod element ZEM.
- Yin orgán:
– slezina / pankreas - Yang orgán:
– žalúdok - zmyslový orgán:
– ústa - tkanivo:
– svaly - emócie:
– starosti a úzkosť - zvuk hlasu:
– spev - ročné obdobie:
– neskoré leto - farba:
– žltá, hnedá - chuť:
– sladká
Ročné obdobie:
- Aby sme mohli ľahšie splynúť s týmto obdobím prechodu teplých letných dní do jesene, s jej očarujúcimi chladnými ránami a záhadnými večerami, je dôležité si vyberať potraviny s harmonizujúcimi vplyvmi na ľudské telo a myseľ.
- Jedlá pre toto obdobie sú charakterizované stredne sladkou chuťou.
- Aby sa tento ich vplyv prejavil v dostatočnej miere, je dôležité ich zaradiť ku každému jedlu počas dňa.
- V tomto období sa vo viacerých kultúrach praktikuje tiež krátky pôst, a to zvyčajne trojdňový, ktorý pozostáva z konzumácie jedného druhu zrna.
- Týmto spôsobom telo získava príliv pozitívnej energie na prekonanie zmien teploty a prispôsobeniu sa chladnejšej klíme.
- K elementu ZEM sa pridružujú orgány slezina / pankreas a žalúdok, ktoré priamo zodpovedajú za trávenie, rozklad jedla a vstrebávanie živín.
Odporúčané jedlá:
Stredne sladké, žlté a okrúhle jedlá majú tendenciu harmonizovať telo a tiež reprezentujú stred, keďže toto obdobie spadá do stredu čínskeho roka.
- Zelenina
- hokaido,
- kapusta,
- cibuľa,
- karfiol,
- tekvice,
- mrkva,
- uhorka
- Obilniny
- pšeno,
- ovos,
- sladká ryža
- Strukoviny
- žltý hrach
- Byliny
- fenikel,
- kuzu,
- aníz,
- sedmokráska
- Korenie
- škorica,
- vanilka,
- kurkuma,
- klinček
Nevhodné jedlá:
- Pri oslabenom elemente ZEM a tým pádom trávením, sa v prvom rade vyhýbajte studeným potravinám a nápojom a výrazne sladkej chuti (aj chladenému ovociu).
- Žalúdok potrebuje prirodzene sladkú chuť (tekvice, pšeno, a iné) a teplo.
- Opačný extrém horúceho však tiež neprospieva vášmu tráveniu.
- Okrem toho výrazne ovplyvňuje vaše trávenie rýchla konzumácia jedál (nedostatočné požutie), rozprávanie sa pri jedle, či zapíjanie jedla nápojmi.
- Taktiež sa treba vyhýbať pokrmom, ktoré pozostávajú z viacerých kombinácií potravín.
Príprava jedál:
- Jedlá by sa mali pripravovať veľmi jednoduchým spôsobom s minimálnym množstvom dochucovadiel a miernou príchuťou.
- Ľudia s oslabeným elementom ZEM by mali variť krátko, do 10 min.
Ako rozpoznáme človeka, ktorého slezina / pankreas sú v harmónii?
- Ľudia s rovnováhou sleziny / pankreasu sú väčšinou veľmi ťažko pracujúci, praktickí a veľmi zodpovední.
- Radi vychovávajú samých seba, ale aj druhých, sú tiež veľmi aktívni a stabilní.
- Majú veľmi dobrý vzťah k jedlu a dobré trávenie.
- Ich končatiny sú mocné, správanie disciplinované a často majú veľmi kreatívne nápady.
Príznaky nerovnováhy sleziny / pankreasu:
- Najcharakteristickejším znakom je chronická únava, fyzická, aj mentálna stagnácia.
- Následkom takejto stagnácie je kreatívny vývoj osobnosti pozastavený.
- Tieto osoby majú zvyčajne slabé trávenie, sprevádzané mnohými príznakmi ako nevoľnosť, nadúvanie, riedka stolica a znížená chuť do jedla.
- Častým príznakom je tiež nerovnováha hladiny cukru v krvi.