Energetický pohľad na mäso

Elementy zdravia - Blog zdravia - Energetický pohľad na mäso
počet zobrazení 1698x
Energetický pohľad na mäso

Na mäso sa okrem tradičného západného pohľadu dá pozrieť aj z pohľadu energií. Nemyslíme tým jeho energetickú, čiže kalorickú, hodnotu, ale energetické pôsobenie na jednotlivé orgány a celkové fungovanie organizmu.


Vysoký obsah bielkovín

Ako sme uviedli už v predchádzajúcom článku http://www.elementyzdravia.sk/clanok/maso-ano-alebo-nie-tradicny-zapadny-pohlad/, mäso sa tradične chápe hlavne ako najlepší zdroj bielkovín. To však treba vnímať v kontexte celkového životného štýlu človeka. V minulosti ľudia žili aktívnejším spôsobom života, veľa fyzicky pracovali a celkovo sa hýbali oveľa viac ako dnes. To znamená, že spotrebovali omnoho viac výživných látok, medzi ktoré patria aj bielkoviny.

V súčasnosti ľudia žijú poväčšine sedavým spôsobom života a dokonca aj tí, ktorí pracujú fyzicky, často vyvíjajú len jednostrannú pohybovú aktivitu. Nepotrebujú teda toľko bielkovín ako ľudia v minulosti. Odporúčané množstvo výživových látok – výživové tabuľky – sa stanovovali v minulosti na základe životného štýlu, ktorý vtedy prevládal. Dnes sme teda zvyknutí, naučení konzumovať viac bielkovín, ako v skutočnosti potrebujeme.

To nie je veľmi dobré, lebo pri spracovaní živočíšnych bielkovín vznikajú aj vedľajšie produkty, napr. kyselina močová, ktorej prebytok môže spôsobiť zdravotné problémy. Ukladá sa na rôznych miestach tela, hlavne v kĺboch, a môže viesť až k ochoreniu zvanému dna (lámka), ktoré sa prejavuje záchvatmi bolesti palca na nohe alebo zriedkavejšie aj bolesťami kĺbov ruky a zápästia, kolena či inej časti pohybového aparátu.

Prehrievanie organizmu

Mäso energeticky patrí medzi hrejivé jangové potraviny. Práve to spôsobuje, že naň v lete máme omnoho menšiu chuť ako v zime. Väčšina ľudí však už zabudla nasledovať prirodzený kompas svojho tela a milovníci mäsa ho v rovnakom množstve jedia v lete, zime, jeseni aj na jar. Čo vedie k vyššej vnútornej teplote, čo spôsobuje rýchlejšie opotrebenie tela a aj k rýchlejšiemu starnutiu. Ženy dnes prežívajú mužov o 10 až 15 a to hlavne vďaka tomu, že muži jedia veľa mäsa čo spôsobuje vysokú vnútornú teplotu.

To však nie je správne, lebo napr. v lete ho organizmus omnoho ťažšie trávi. Výsledkom je únava, letargia a prehriatie. Organizmus sa ťažšie vyrovnáva s teplotou okolitého prostredia a to môže viesť k zdravotným problémom.

Riešením je vyváženosť a zdravá striedmosť. Rešpektovanie striedania ročných období a príslušná úprava zloženia stravy sú dôležitým krokom na ceste k celkovému zdraviu a spokojnosti. Skúste to a zmeny na sebe určite spozorujete rýchlejšie, než sa nazdáte.

Prekyslenie organizmu

Ďalším energetickým účinkom mäsa je, že prekysľuje. Čo to znamená? Prekyslenie je dôsledkom prevahy kyselinotvornej stravy. Strava by sa mala skladať z 80 % zásadotvorných a 20 % kyselinotvorných potravín. V dnešnej dobe však prevažujú kyselinotvorné potraviny (cukor, sladkosti, biela múka, mäso, sýtené nápoje, syry, údeniny, káva a čaj).

Ak sa k nim pridajú aj ďalšie zdroje prekysleniasvalová námaha, lieky, stres, kozmetika, potravinárske farbivá a konzervačné látky a fajčenie – telo sa s tým nevie vyrovnať a prichádzajú zdravotné problémy. Príkladom sú ochorenia kĺbov, reuma, obličkové a žlčníkové problémy, problémy s chrbticou, kožné problémy, zubné kazy, bolesti hlavy, ba dokonca aj problémy srdcovo-cievneho charakteru.

Mäso a hrubé črevo

Hrubé črevo je základom imunity, sídlia v ňom kolónie potrebných baktérií a stará sa o vylučovanie odpadových látok z tela. Ak nefunguje správne, nastávajú tráviace, kožné a dokonca aj psychické problémy, zápaly, alergie a ďalšie poruchy.

Nesprávne kombinovaná strava alebo strava s nízkym obsahom vlákniny črevo zanáša a upcháva. Mäso, hlavne v kombinácii s prílohami, patrí medzi hlavné príčiny usadenín v hrubom čreve. Vďaka tomu Slováci zomierajú na rakovinu hrubého čreva a sú v rebríčku v prvej trojke na svete.

Riešením je očista hrubého čreva. V tejto oblasti existuje viacero postupov. Ak hľadáte rýchle a efektívne riešenie, zvoľte klystír. Črevo sa však dá očistiť aj stravou, trvá to však omnoho dlhšie. Nič však nepokazíte, ak už dnes začnete na večeru konzumovať varenú ryžu natural so zeleninou. Môžete ju ochutiť neutrálnym korením a bylinkami, oleje a tuky však vynechajte.

Doba trávenia mäsa

Poslednou vlastnosťou mäsitej stravy je fakt, že jej trávenie v tele trvá dlhšie ako v prípade rastlinnej. U mäsa je to od 4 hodín až do 72 hodín, kým ho telo vylúči cez stolicu. To znamená, že trávenie je zaťažené aj v noci, kedy si všetky orgány majú oddýchnuť a zregenerovať sa.

Mäso bez prílohy – áno alebo nie?

Áno. Ak musíte alebo chcete konzumovať mäso, dajte si ho radšej len so zeleninou. Pri zmiešanom stravovaní, ktoré je v našich končinách bežné (teda mäso, sacharidová príloha a zelenina) sa musia vylúčiť rôznorodé enzýmy a trávenie jednotlivých zložiek netrvá rovnako dlho. To v konečnom dôsledku zaťaží trávenie oveľa viac ako kombinácia mäso + zelenina.

Mäso blokuje tok životnej energie v tele

Asi ste sa už stretli s ľudmi, čo nejedia mäso sú vegáni alebo vegetariani, títo ľudia sa rozhodujú väčšinou z dvoch dôvodov:

  1. kvôli tomu, aby sa oni najedli nemusí zomrieť žiadna živá bytosť - zviera

  2. mäso obrovsky blokuje životnú energiu, duchovný vývoj a preto aj duchovní majstri nejedia mäso

 

Keď už musíte jesť mäso v prechodovej fáze, vyberajte si aspoň kvalitné – BIO ako sú divina, hydina alebo ryby.


fotky3 Energetický pohľad na mäso