Charakteristika:
Latinský názov:
– Brassica nigra (L.) Koch
Český názov:
– Hořčice černá
Ľudový názov:
– horčica,
– kapusta čierna
Pôsobí harmonizačne pri problémoch:
- Horčica, používaná v obkladoch, je veľmi účinná proti reumatickým bolestiam, ischiasu, neuralgii, pri prekrvení pľúc a akútnej bronchitíde.
- Kúpele chodidiel s pridaním horčicovej múky sa používa pri bolestiach hlavy a pri vysokom krvnom tlaku.
- Kúpele zmierňujú bolesti hlavy vyvolané infekčnými chorobami dýchacích ciest (nádcha, sunisitída, chrípka), pretože sťahujú krv z hlavy do nôh a znižujú jej prekrvenie.
- Horčica vyvoláva rozšírenie malých ciev na končatinách, čím znižuje krvný tlak.
Príprava a použitie:
Vnútorné použitie:
- sa neodporúča, pretože je dráždivá
Vonkajšie použitie:
- tuhé obklady– 10-15 min. -2krát denne.
- kúpele nôh- 1-2 lyžičky horčicovej múky v 2-3 litroch horúcej vody (5-10 min. -2-3 kúpele denne).
Varovanie!
- Vnútorné užívanie pochutiny (horčice) vyrobenej z horčice čiernej sa neodporúča, pretože je dráždivá.
- Pacienti s dyspepsiou či gastro-duodenálnym vredom by mali horčicu zo stravy úplne vylúčiť.
Upozornenie:
- Pri zdravotných problémoch použitie konzultujte so svojím lekárom