Každý z nás môže byť génius

genius

To, že naše telo je neuveriteľne dokonalý systém už každý z nás počul. No málokto sa snaží hlbšie spoznať tento systém, čiže svoje telo. A to čo riadi tento systém, čiže telo je náš mozog. Určite ste počuli, že kapacitu svojho mozgu väčšinou využívame na 3 % – 10% čo je veľmi málo. Ľudia, ktorí využívajú svoj mozog na viac ako 10%, sú pre normálnych ľudí géniovia. Ale skutočnosť je iná.

Každý z nás je génius a môže svoj mozog využívať na viac ako 10%, len musí na tom pracovať. A ako sa to dá ? Tak, že pracuje celkovo na sebe a to je dýchanie, pohyb a strava. Všetko sú to faktory, ktoré ovplyvňujú funkciu nášho mozgu.

1. Dýchanie – je základ života a bez dychu vydržíme iba pár minút. Človek sa priemerne za 1 min. nadýchne 15-18x čo je podľa niekoho normálne. Ale to dýchanie v skutočnosti nie je správne, lebo je povrchné, čiže vzduch pri nádychu napĺňa iba čiastočne pľúca. Teda sami sa prirodzene nesprávnym dýchaním ochudobňujeme o kyslík, ktorý je potrebný pre celý náš organizmus a najmä krv, ktorá dodáva kyslík do našich buniek a aj mozgu. Mozog bez kyslíka nedokáže fungovať, preto sa v prvom rade treba naučiť správne dýchať, a to bránicou. Pri nádychu sa bránica dvíha, pľúca sa naplnia vzduchom, pri výdychu bránica klesá a pľúca sa vyprázdnia. Toto je základné správne dýchanie, ktoré môže každý z nás trénovať a v rôznych polohách – v stoji, v sede, ležmo a aj počas chôdze. Po pár mesiacoch sa stáva dýchanie pomalšie a automaticky dýchame bránicou bez toho aby sme sa museli na to sústrediť. Po niekoľkých rokoch takéhoto dýchania zistíte, že sa vám stačí nadýchnuť 4-5x za minútu, čo je úžasné lebo celý náš organizmus a aj náš mozog, je dostatočne zásobený kyslíkom. Pričom nastáva efekt, že si šetríme pľúca, ktoré môžu menej pracovať.

2. Toto dýchanie je dobré spojiť aj s pohybom, ktorý môže byť rôzny. Môžeme začať od toho jednoduchšieho a pomalšieho ako sú prechádzky v prírode, cez rôzne energetické cvičenia ako sú : Tchi – kung, Taj-chi alebo joga. Všetky tieto cvičenia prehlbujú naše dýchanie a pritom úžasne rozvíjajú náš mozog. Mozog dáva impulzy na pohyb a pohyb spätne rozvíja mozog. Po niekoľkých rokoch pravidelného denno-denného cvičenia zistíme, že sa cítime úžasne ako by sme mali 20 rokov. Netrápia vás depresie, strachy a ste tzv. chodiacim slniečkom. Všetkým okolo pripadáte divný, lebo veď vonku je sychravé počasie, v práci stres, zlá a ťažká doba atď. a aj napriek tomu vy ste v pohode a vysmiaty. Toto je efekt vášho cvičenia a práce na sebe. Majstri východu hovoria, že pri celoživotnom cvičení napr. Taj-chi je to ako by ste absolvovali 3 vysoké školy. Skutočný majster vám vie odpovedať na väčšinu vašich otázok, ale nie na všetky otázky vám dá odpovede, lebo ešte nie je ten správny čas, aby ste to vedeli a dokázali spracovať tú informáciu, ktorú vám on povie. On vie čo ste schopní zvládnuť.

3. Strava alebo naša životospráva výrazne ovplyvňuje fungovanie nášho mozgu a následne aj naše myšlienky. Veď už to máme sami dávno otestované. Človek, ktorý pracuje viac mysľou čiže napr.programátori, architekti atď. keď si dá na obed napr. vyprážaný rezeň alebo syr tak po obede potrebuje aspoň pol hodinu na to aby si oddýchol alebo pospal. A prečo je to tak? No lebo takýto typ stravy vyvolá to, že žalúdok má čo robiť, aby spracoval tieto potraviny a pritom stiahne väčšinu kyslíka z organizmu a aj z mozgu. A mozog bez kyslíka vám nebude pracovať! Tento istý efekt nastáva aj keď ľudia cvičia nejaké energetické cvičenia. Pred a po takomto cvičení by sme nemali ½ hodinu jesť a ani piť, aby energia, ktorú sme cvičením nakumulovali sa nám neminula na trávenie. No ak však konzumujeme nekvalitné potraviny, ako sú mäso, syry, jednoduché cukry (biely, hnedý a aj vo väčšej miere ovocné cukry), chemické potraviny, nekvalitné pečivo a chlieb, tak opäť energiu z cvičenia, ktorá by mohla slúžiť na náš rozvoj a uzdravenie organizmu, sa míňa na vyrovnanie a spracovanie týchto nekvalitných potravín.

Preto aj ľudia vo väčšine prípadov menia svoj jedálniček, jeho skladbu a vyberajú si potraviny, ktoré sú kvalitné a bez cukru. Lebo ako náhle začnete čítať zloženia, ktoré sú uvedené na danej potravine, zistíte že u mäsa a syrov sú to min. 3 chemické látky, ktoré obsahujú, u chleba a pečiva je to podobné, no plus obsahujú ešte aj cukor. Väčšina bežných potravín je v dnešnej dobe takáto a je iba na vás či si začnete uvedomovať a čítať, čo vlastne kupujete, či prírodné potraviny- ktoré nám dáva matka príroda, alebo chemické potraviny vyrobené za pomoci chemických látok. Výber je na nás! Veď každý, kto má auto nenatankuje do auta nekvalitný benzín alebo naftu. Kto z nás to urobí keď vie napr. že tá pumpa pridáva do benzínu vodu a je ten benzín je o pár centov lacnejší, kto z nás tam pôjde tankovať? Odpoveď je jednoznačná nikto! Lebo každý si uvedomuje súvislosti, že jeho auto nepôjde dobre a prípadne sa pokazí.

Toto isté sa deje aj v našom tele. Prijímame nekvalitné potraviny, tak telo míňa svoju energiu na spracovanie a vyrovnanie tohto chaosu a potom neostáva energia už na rozvoj. Kvalita stravy nám potom ovplyvňuje krv, zásobuje a vyživuje všetky orgány v našom tele a aj mozog. Čiže prírodná a harmonická strava nám podporí naše myslenie, naše zdravie a ťažká nekvalitná chemická strava nám zaťaží našu myseľ a naburáva naše zdravie. Vo väčšine prípadov je výber potravín na našom jazyku a očiach, pričom by to mala byť záležitosť rozumu. Bežne zaužívané je, že zdravé potraviny nie sú chutné a pritom sme ich ani väčšinou ani nevyskúšali a hneď ich zavrhneme, že to nie je dobré. No opak je pravdou. Chuť jedla je len záležitosť správnej úpravy. Každá konzumácia jedla a všetko čo robíme je len stav našej mysle. Rozpoviem Vám jeden zaujímavý príbeh.

[sc name=”ludiapodlaelementov-inarticlead-unregistred”]

V dávnych dobách žil veľmi bohatý kráľ ktorí mal všetko na čo si pomyslel. No raz sa mu donieslo do jeho uší, že v ďalekom kráľovstve sa poriada raz do roka hostina, ktorá je vraj najlepšia na svete. Pritom to kráľovstvo patrí medzi najchudobnejšie kráľovstvá. No jeho zvedavosť mu nedala a poslal posla za kráľom toho kráľovstva, že by sa veľmi rád zúčastnil tejto hostiny. Posol mu doniesol späť pozdrav od kráľa a pozvanie k stolu. Kráľ hneď rozkázal sluhom aby sa pripravili na cestu. Keď dorazili na miesto kde sa hostina konala, nechcel veriť vlastným očiam. Zámok vyzeral úplne jednoducho a kráľ ktorý ho privítal vyzeral ako obyčajný bohatší sedliak a nie ako kráľ. Kráľ ho potom pozval ku stolu a tam ďalšie prekvapenie na stole iba obyčajná voda a chlieb. Bohatý kráľ si pomyslel veď u mňa má sluha bohatšie jedlo. Namrzený si sadol a začal s nechuťou jesť. No keď pozoroval ostatných, s akou radosťou a chuťou všetci jedia. Zabudol na svoje negatívne myšlienky a dostal sa do takého stavu ako všetci pri stole. Po skončení hostiny poďakoval kráľovi a za toto poznanie , že nie je dôležité čo človek je, ale to v akom stave je jeho myseľ. Za toto poznanie mu chcel dať polovicu svojho kráľovstva. No kráľ mu na to povedal, „Že nie je bohatý ten kto má veľa, ale ten kto si vystačí s málom“. Kráľ mu teda ešte raz poďakoval aj za túto múdrosť a pobral sa domov. Tu končí náš príbeh.

Keď sa my pozrieme na seba, čo je pre nás dôležité, zistíme, že sa väčšinou naháňame za hmotnými statkami. Pritom stačí iba pár minút a o to všetko môžeme prísť. Potom, čo je podstatné? Mali by sme v prvom rade pracovať na sebe a to – dýchanie, cvičenie a stravovanie. Tým si posilňujeme a rozvíjame svoj organizmus. Najmä mozog. Pri takejto práci sa nám postupne otvárajú dvere našej mysle a my sa stávame zdravší, energetickejší, cítime a vnímame to, čo sme bežne nevnímali a necítili. Lebo byť génius alebo jasnozrivý, mať dokonalú pamäť, to môže mať každý z nás, len musí na tom pracovať.

Na to, aby sme niečo získali, musíme niečo obetovať – naše úsilie.

Zdieľať:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Podobné

Ľudia podľa Elementov

V škole by nás mali učiť ďaleko dôležitejšie veci ako čítať, písať, počítať a základné informácie o svete. Každý z nás by mal vedieť to