cohovorianaseoci

Tento obsah je prístupný pre členov Elementy klubu od úrovne Stredná škola zdravia.

Objavte členské úrovne a získajte prístup k hlbším znalostiam na všetkých stránkach Elementy klubu.

My ľudia sme dokonalé stvorenia a každá časť nášho tela nám niečo hovorí o našom vnútre. Súčasná medicína určuje (diagnostikuje) zdravotný stav ľudí pomocou drahých a zložitých prístrojov, pričom každá časť tela nám slúži ako zrkadlo zdravotného stavu vnútorných orgánov.

V dnešnej dobe k nám prichádzajú hlavne z východu rôzne účinnejšie a presnejšie diagnostiky, ako sú napríklad: Irisdiagnostika, orientálna diagnostika, pulzová diagnostika a iné. Ak sa spomínané diagnostiky vykonávajú profesionálne, môžu zistiť niektoré ochorenia aj niekoľko rokov dopredu, skôr než sa prejavia na našom fyzickom tele.

Irisdiagnostika sa zaoberá určovaním zdravotného stavu z očnej dúhovky /IRIS/, kde sa taktiež zobrazuje celý náš organizmus. Teória piatich elementov sa nezaoberá iba stravou, ale aj orientálnou diagnostikou a domácou lekárňou. Ľudia, ktorí spoznajú päť elementov a zaradia ju do svojho života, po určitom čase prestanú navštevovať lekárov a zbavia sa prevažnej väčšiny chorôb. A prečo je to tak? Odpoveď je jednoduchá. Princípy piatich elementov sú založené na energiách jin a jang, za pomoci ktorých si človek vytvorí harmonické jedlo a ešte k tomu zároveň liečivé. Ak má človek zdravotný problém, pomocou orientálnej diagnostiky a domácej lekárne si môže tento problém vyriešiť odstránením jeho príčiny.

Orientálna diagnostika určuje zdravotný stav hlavne z tváre. Oči sú zrkadlom stavu našej pečene, čiže pri očných problémoch by sme sa mali zamerať na stav (zdravie) našej pečene. Očné problémy väčšinou nastávali v staršom veku, kedy už naša pečeň po dlhých rokoch tvrdej metabolickej práce slabla a to sa začalo prejavovať na očiach. No v dnešnej dobe sa zrakové problémy prejavujú vo všetkých vekových kategóriách, čo je hlavne spôsobené už spomínanou oslabenou pečenou, ktorú poškodzuje hlavne alkohol, tuky, jednoduché cukry, syry, mliečne výrobky kombinované s cukrom, či ovocím a v neposlednom rade chemická strava. V prvom rade je teda veľmi dôležité nezaťažovať pečeň nekvalitnou stravou a v druhom rade si nesmieme rozmaznávať naše oči. Čo to znamená? Nemusíme si ich chrániť slnečnými okuliarmi tak intenzívne, ako sa to robí v dnešnej dobe, lebo pri nosení slnečných okuliarov sa nám oko hybné svaly neprecvičujú, čím zlenivejú a my sa stávame závislými na okuliaroch proti slniečku. Síce niektorí lekári tvrdia, že musíme nosiť slnečné okuliare, aby nám UV lúče nepoškodzovali oči, čo je z časti pravda, lebo keď sme v extrémnych podmienkach, ako je napr. pobyt pri mori alebo vo vysokohorskom prostredí, je dobré si ich nasadiť. Moja manželka nosila štvorky dioptrie do diaľky, ale po niekoľkých mesiacoch intenzívneho cvičenia očnej jogy a zmene stravovania, sa jej zrak zlepšil o tri dioptrie a v dnešnej dobe už nenosí žiadne okuliare. Pritom neabsolvovala žiadnu očnú operáciu. A toto môže dosiahnuť každý človek, len musí preto niečo urobiť.

Z pohľadu diagnostiky pod očami sa nám zrkadlia obličky. Ak máme pod očami vačky, tak nás organizmus informuje, že naše obličky sú preťažené nadmerným jinom – ktorý sa vytvára najmä častou konzumáciou alkoholu, cukru, tropického ovocia, ale aj nadmerným množstvom tekutín (hlavne surové šťavy). Ak máme priehlbiny alebo modré fľaky pod očami (a nie je to od bitky), tak nás organizmus informuje, že naše obličky sú preťažené nadmerným jangom, ktorý je vytváraný konzumáciou mäsa, soli, syrov a chleba. Slabosť obličiek môžeme pozorovať i na studených rukách a nohách, ráno sa nám nechce vstávať z postele a trpíme nadmerným strachom (nestane sa mi niečo?, zvládnem to?, nezabudol som niečo? …). Keď pozorujeme na sebe niektoré spomínané príznaky, tak by sme nemali konzumovať hlavne zemiaky, banány a paradajky. Tieto plodiny majú vysoký nepomer sodíka a draslíka, čo predstavuje napr. u zemiakov 1:300 (ideálny je 1:7, čo má napr. ryža naturál). Tento nepomer sodíka a draslíka nám vyrovnávajú naše nadobličky, čo ich výrazne zaťažuje. Keď k tomu pripočítame extrémne jin a jang potraviny, ale i stres, potom naše obličky musia kolabovať, čo sa následne prejaví pod očami, neskôr vznikajú kĺbové problémy a to sa iba stupňuje.

Obočie je zase zrkadlom našej vitality. Dlhé husté obočie hovorí o dlhom živote a dobrom zdraví. Riedke, krátke obočie je informáciou, že naša vitalita je slabá. V takom prípade je treba konzumovať prírodnú stravu a to obilniny, strukoviny, zeleninu, ovocie nášho klimatického pásma, oriešky a semienka v rozumnej miere, čím si môžeme dosť výrazne posilniť našu vitalitu a vylepšiť zdravie. Takisto tvar nášho obočia hovorí o strave, ktorú konzumujeme alebo ktorú konzumovala naša mamina počas tehotenstva. Dlhé, prirodzene oblé obočie, je vytvorené prírodnou stravou. Ale ak ide prvá polovina obočia od nosa smerom rovno hore a v strede oblúkovito klesá, je to spôsobené jangovou stravou. Na druhej strane, ak obočie oblúkovito stúpa do stredu a odtiaľ rovno klesá, je to spôsobené jinovou stravou. A ak máme obočie v tvare striešky – od nosa stúpa rovno do stredu obočia a odtiaľ rovno klesá dolu, je to informácia, že dotyčná osoba konzumuje obidva extrémy.

Toto všetko môžeme z tváre vyčítať. A to sú iba malé kvapky v mori informácií. Preto si treba uvedomiť, že my sami sebe môžeme byť lekárom, ale mali by sme niečo pre to aj urobiť.

Zdieľať:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Podobné

Ľudia podľa Elementov

V škole by nás mali učiť ďaleko dôležitejšie veci ako čítať, písať, počítať a základné informácie o svete. Každý z nás by mal vedieť to