Práca ako koníček alebo simulátor

typyludipraca

Sú medzi nami jednotlivci, ktorí sa ráno zobudia a tešia sa do práce. Keď je po pracovnej dobe nie a nie skončiť. Z niektorých sa potom stávajú workoholici, ale aj v tomto prípade je to iba preto, že týchto ľudí ich práca baví. Poďme ale pekne od začiatku.

Čo sa týka práce, máme tri základné typy ľudí:

Prvá skupina sa riadi heslom „kde sa robí, nezavadziam.“ Takýto ľudia sa nevedia dočkať, kedy sa skončí práca a ako prví stoja pri hodinách, kde sa eviduje príchod a odchod. V tejto skupine ľudia vymýšľajú sa z práce uliať. Keď prídu domov, zapnú televízor a nadávajú na všetko – na politiku aj na krízu, ktorá je príčinou toho, ako sa dnes majú. Títo ľudia chodia do práce len obrazne, v skutočnosti chodia do simulátora, kde prácu simulujú. Sú to priemerne, ale väčšinou podpriemerne platení ľudia.

Druhú skupinu tvoria ľudia, ktorí robia to, čo vedia. Prácu berú ako to, čo ich živí. Vedia spraviť svoju prácu dobre, ba až vynikajúco, ale väčšinou nevedia pracovať samostatne. Potrebujú, aby ich niekto organizoval a dával im úlohy. Sú to dobrí pracovníci. Zarábajú priemerne a niektorí trocha nad priemer. V tejto skupine je minimálne 50% ľudí, ktorí nerobia to, čo by ich v skutočnosti bavilo a napĺňalo, ale opäť chodia do simulátora. Ich dôvody sú rôzne, ale jeden z najdôležitejších je strach a obava zo zmeny a z neistoty.

Treťou skupinou sú ľudia pracovití a tvoriví. Všetko, čo robia, robia maximálne dobre, až perfekcionalisticky. Sú nešťastní, ak sa im niečo nedarí, ale ďalej tvoria, aby to dotiahli k dokonalosti. Ak nemajú títo ľudia čo robiť, určite nebudú sedieť so založenými rukami, ale budú vymýšľať ako a čo môžu zlepšiť, alebo čo a kde by spravili. Tejto skupine najviac hrozí, že sa ich nadšenie zvrhne do workoholizmu. Nájdete tu väčšinou podnikateľov, vedúcich pracovníkov, manažérov a riaditeľov. Zarábajú nadpriemerne. Väčšinou tu nenájdete človeka, ktorý by chodil do simulátora.

Ak teraz premýšľate, kde by ste sa zaradili, alebo sa neviete zaradiť, pomôžem vám otázkou. Ak by boli všetky zamestnania na svete rovnako platené, čo by ste robili? Ak vaša odpoveď súhlasí s tým, čo teraz robíte, tak by ste mali patriť do tretej skupiny. Ak je odpoveď iná, tak by som sa určite zamyslel nad tým, prečo chodíte do simulátora a musíte v ňom simulovať určitý druh práce a aktivity, ktoré vás stoja stráášne (toto slovo veľmi nepoužívam, ale v tomto má svoj zosilňujúci význam) veľké množstvo vašej energie. Pričom ak by ste robili to, čo vás skutočne baví a napĺňa, tak miniete o polovicu menej energie a prácu urobíte minimálne dva krát rýchlejšie. Preto ľudia, ktorí nechodia do simulátora, zarábajú viac a sú šťastnejší.

Pri nazeraní na prácu je dôležitá trojkombinácia:

Robím to, čo ma baví?
Je to, čo robím, mojím koníčkom?
Uživí ma to, čo robím?

Ak máte túto trojkombináciu, tak ste šťastný človek a ste finančne zabezpečený. Alebo ak ste len začali, tak finančnú slobodu zažijete. Hrozí vám potom už iba jedno nebezpečenstvo a to, že sa z vás môžu stať workoholici, čo by sa v prípade, že to bude trvať viac ako päť rokov, odrazilo nezvratne na vašom zdraví.

Ja dnes podnikám v oblasti, ktorá ma baví, je to mojím koníčkom a zároveň ma to živí. Takže dnes môžem povedať, že som spokojný a šťastný. Aj keď som najmä zo začiatku porušoval niektoré zo základných pravidiel zdravia ako napríklad, že som dlhšie obdobie veľmi málo spával a veľa pracoval, ale v takom prípade som si intenzívne zosilnil kvalitu jedla a denno-denné energetické cvičenia.

Ak nepoznáte základné pravidlá zdravia, sú to tieto:

Zdravá strava – jesť by sme mali: obilniny, strukoviny, zeleninu, ovocie nášho pásma, semienka a oriešky v rozumnej miere a keď mäso, tak hydinu z domáceho chovu, alebo ryby a to max. raz do týždňa
Správny pitný režim – minimálne 1,5l denne, najlepšie vodu z prameňa. Ak nie je, tak potom filtrovaná voda. Pozor na bublinkové, veľmi mineralizované a chladené minerálky!
Denne pracovať maximálne 8 – 12 hodín
Spať aspoň 8 hodín
Min. 3x do týždňa 1hod. intenzívne cvičiť, čo znamená aj spotiť sa
Denne relaxovať – meditovať, cvičiť jógu alebo čchikung,
Pozitívne myslieť a radovať sa zo života

Toto je ideál. Ale v prípade že ste podnikateľ, alebo robíte to, čo vás baví, hrozí vám, že zabudnete na základné pravidlá zdravia. Iba robíte a robíte a nad niečim takým, ako sú pravidlá zdravia sa ani nezamýšľate. Ak sa nezastavíte, zo začiatku vás bude spomaľovať vesmír cez rôzne životné prekážky a komplikácie. Ak to nebudete vnímať a neurobíte zmenu, tak to prejde do úrovne vášho zdravia a príde choroba. Aj keď väčšina ľudí dnes hovorí, že za chorobnosť môže stres, v skutočnosti za to môže porušovanie siedmich pravidiel.

Pol života venujeme tomu, aby sme zarobili peniaze, ale pri tom si zničíme zdravie. A ďalšiu polovicu života si za tie peniaze kupujeme zdravie!!!

Zdieľať:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Podobné

Ľudia podľa Elementov

V škole by nás mali učiť ďaleko dôležitejšie veci ako čítať, písať, počítať a základné informácie o svete. Každý z nás by mal vedieť to