Strava podľa krvných skupín

receptyzdravia-strava-podla-krvnych-skupin-featured
Strava podľa krvných skupín je individualizovaný prístup k stravovaniu sa, ktorý kombinuje vedecké poznatky o človeku, zdravotnú históriu a genetiku.
  • Každá krvná skupina vznikla v rôznych časoch vývoja človeka a preto ovplyvňuje ako ľudia z každej skupiny reagujú na jedlo a choroby.
Jedným z kľúčov k nájdeniu vašej správnej stravy, ktorá vám pomôže zlepšiť zdravotný stav, je zistenie, koľko bielkovín potrebuje vaše telo.
  • Táto diéta je skvelým sprievodcom ako to zistiť.
  • Zakladateľom tejto teórie bol Dr. James D’Adamo. Jeho syn Dr. Peter D’Adamo pokračoval v jeho šľapajach a v roku 1996 vydal bestseller “Žite správne – 4 krvné skupiny, 4 programy”.
    Dr. D’Adamo vyhlásil, že špecifické bielkoviny, nazývané lektín, vzájomne pôsobia s antigénmi na červených krvinkách. Keďže krvinky rôznych skupín majú špecifické antigény na svojom povrchu, tak každé jedlo ovplyvní jednotlivca iným spôsobom, v závislosti od krvnej skupiny.
Táto filozofia je založená na teórii, že každé významné obdobie v spoločenskom vývoji ľudstva je spojené s novými podmienkami životného prostredia a novou krvnou skupinou.

Ľudia začali ako lovci-zberači, naháňajúc stáda divokých zvierat.

  • Naša strava v tom období bola založená hlavne na mäse a na kombinácií divokých rastlín a koreňov.
  • Geneticky sme sa prispôsobili, aby sme získali čo najviac živín z týchto zdrojov.
  • Krvná skupina 0 je najstaršia zo všetkých, a preto ľudia s touto skupinou fungujú najlepšie na strave zloženej z mäsa.
    • V tom čase sa obilniny a mliečne výrobky ešte nevyrábali a tak ich telo môže mať problémy s trávením týchto produktov.

Keď pred asi 15 000 rokmi ľudia začali obhospodarovať pôdu a farmárčiť.

  • Naša strava sa dramaticky zmenila z mäsa na rastlinne založenú, s dôrazom na obilniny, zeleninu, strukoviny a mliečne výrobky z prvých domácich zvierat.
    • Gény týchto farmárov si postupne zvykli na túto novú stravu, a tak vznikla ďalšia krvná skupina A.
  • Ak vám v žilách prúdi práve “Áčko”, tak vám najviac vyhovuje strava založená na potravinách rastlinného pôvodu a zo všetkých krvných skupín sa cítite najlepšie ak prejdete na vegetariánsku stravu.

Neskôr sa objavili nomádi a tí zasa konzumovali najmä kultivované rastliny a živočíšne výrobky.

  • Toto viedlo k vzniku skupiny B, pretože ľudia potrebovali v strave pružnosť, aby mohli vstrebať živiny aj z rastlín aj zo zvierat.
  • Podľa D’Adama je skupina B najvhodnejšia na konzumáciu mliečnych výrobkov.

Pred zhruba 900 až 1000 rokmi sa vyvinula ďalšia skupina AB, ktorá je veľmi citlivá, vzácna a záhadná.

  • Je odsúdená na moderný život a má zmiešané vlastnosti skupín A a B, čiže môže tolerovať zmiešanú stravu.

Vo väčšine prípadov je pravda, že:

  • ľudia s krvnou skupinou 0 sú, tak ako lovci-zberači, viac fyzicky orientovaní a ich telo potrebuje väčší prísun bielkovín.
    • Ale majú problém pri trávení pšenice a iných obilnín.
  • Áčkari sú zas viac priťahovaní k vegetariánstvu
  • Béčkari si rozumejú s mliečnymi výrobkami.
Tabuľka – popis

0 – skupina

  • „Nulkári“ by okrem iného mali do svojho jedálnička zaradiť zeleninu bohatú na vitamín K ako je kel, rímsky šalát, rôzne druhy kapusty a brokolica.
    • Títo jednotlivci majú podľa D’Adama problém so zrážanlivosťou krvi a táto zelenina im v tom pomôže.
  • Ďalšia nápomocná zelenina je:
    • pór,
    • okra,
    • cibuľa,
    • paštrnák,
    • paprika,
    • repa.
  • Naopak, vyhýbať by sa mali:
    • karfiolu,
    • hríbom,
    • kukurici,
    • kapuste,
    • baklažánu,
    • horčičným listom,
    • zemiakom,
    • avokádu,
    • klíčkom a olivám.
  • Z ovocia majú povolené hlavne zásadité druhy ako sú:
    • čerstvé alebo sušené slivky,
    • figy,
    • hrozno,
    • čerešňová šťava,
    • banány a jablká.
  • Ich nepriateľmi sú:
    • melóny,
    • rebarbora,
    • pomaranče,
    • černice,
    • jahody,
    • nektárinky a kokos.
  • Z mäsa im najviac vyhovuje:
    • hovädzina, byvol,
    • jahňa,
    • treska, sleď,
    • losos a sardinky.
  • Medzi zakázané patria:
    • bravčovina, šunka, slanina,
    • hus,
    • sumec a kaviár.
  • Čo sa týka tukov tak zelenú majú:
    • ľanový a olivový olej,
    • tekvicové semienka a vlašské orechy sú najlepšie.
  • Červenú zas majú:
    • arašidový, svetlicový a kukuricový olej,
    • para orechy, kešu, arašidy, pistácie a mak.

A – skupina

  • Áčkari sú pôvodní poľnohospodári a ich strava by mala pozostávať teda hlavne z obilnín, ovocia a zeleniny.
  • Bielkovinové zdroje v ich jedálničku by mali byť:
    • sója,
    • tofu
    • strukoviny.
  • Z mäsa majú povolené iba:
    • ryby.
  • Okrem mäsa by sa mali vyhýbať:
    • mliečnym produktom,
    • pšenici,
    • ľadvinovej fazuli a mesačnej fazuli.
  • Jeho teória je, že táto skupina si zo zakázaných potravín vytvorí v tele toxíny oveľa rýchlejšie ako iné skupiny.
    • Ak vylúčia mäso a živočíšne výrobky tak sa nebudú vystavovať toxínom v takej veľkej miere.
  • Mliečne výrobky sa dajú ľahko nahradiť:
    • jogurtmi a mliekom zo sóje,
    • mäso sa zas môže vymeniť za strukoviny a tofu.

B – skupina

  • Béčkari majú asi najväčší výber potravín, ale zase ľahko priberú z:
    • arašidov,
    • sezamu,
    • pohánky
    • šošovice.
  • Mliečne výrobky sú veľmi dobre znášané touto krvnou skupinou, a ak sú konzumované s mierou tak stabilizujú ich metabolizmus.
  • Najvhodnejšie mliečne produkty sú:
    • jogurt,
    • cottage syr,
    • feta,
    • kefír,
    • ricotta,
    • mozzarella,
    • mlieko.
  • Menej vhodné je:
    • maslo,
    • brie,
    • čedar,
    • cmar a camembert.
  • Ostatné vhodné potraviny, ktoré zároveň podporujú chudnutie, sú:
    • vajcia,
    • pečeň,
    • zelená zelenina,
    • čaj zo sladkého drievka,
    • červené mäso ( kozie, jahňa, zajac, divina, morka).
  • Z orechov a semienok:
    • nie je žiaden druh vhodný
    • neutrálne sú iba:
      • vlašské,
      • mandle,
      • pekanové,
      • makadamia,
      • gaštany,
      • ľan,
      • para.
  • Zeleniny si môžu dopriať koľko chcú a zakázané sú iba:
    • opuncie,
    • avokádo,
    • kokos,
    • melón,
    • granátové jablko
    • tomel (kaki).

Niektoré etnické skupiny, ako napríklad africké či ázijské národy, nemusia dobre znášať stravovanie podľa tejto krvnej skupiny.

AB – Skupina

  • Jednotlivci s krvnou skupinou AB majú, rovnako ako Áčkari, nízku hladinu žalúdočnej kyseliny a preto môžu ťažšie tráviť mäsá a tuky.
  • Väčšie problémy ako drvivej väčšine im môžu spôsobovať:
    • Údené mäsá,
    • mäkké syry,
    • kurča,
    • plnotučné mlieko,
    • bravčovina, hovädzina
    • rafinované oleje
  • Oveľa vhodnejšie sú:
    • moriak,
    • jahňa,
    • tuniak a treska .
  • Medzi rastlinné bielkoviny patrí:
    • tofu,
    • vajcia,
    • kozie syry,
    • jogurt,
    • nízkotučné syry
    • orechy v malých množstvách.
  • Vo všeobecnosti sa týmto ľuďom darí na strave z celozrnných obilnín, ovocia a zeleniny.
  • Najlepšie je vyhýbať sa:
    • pšenici, pretože tá ich telo veľmi prekysľuje.
  • A tak je oveľa lepšia alternatíva:
    • ovos,
    • ryža
    • naklíčená pšenica
  • Tiež nie sú odporúčané:
    • kukurica (a výrobky z nej – škrob, sirup …)
    • pohánka .
  • Aj napriek tomu, že zelenina sa odporúča každej skupine, ABéčkari by nemali jesť:
    • artičoky,
    • avokádo,
    • papriku,
    • čierne olivy
    • reďkovku.
  • Z ovocia sú pre nich najvhodnejšie:
    • citróny,
    • grapefruity,
    • bobuľovité plody,
    • ananás,
    • čerešne,
    • hrozno
    • slivky.
  • Táto skupina sa neznáša veľmi dobre s:
    • kokosom,
    • jačmenným sladom,
    • želatínou
    • octom
    • čiernym korením.
Ako každá iná filozofia ohľadom stravovania, aj táto zachádza niekedy až do extrému.

Nositelia krvnej skupiny 0 nevyžadujú až také veľké množstvá živočíšnej bielkoviny ako odporúča D’Adamo.

  • Nad určité množstvo môže byť aj bielkovina škodlivá pre každého, bez ohľadu na krvnú skupinu, a to môže byť jeden z dôvodov vysokého výskytu osteoporózy, chorôb tráviaceho traktu, srdcového ochorenia, rakoviny hrubého čreva a prostaty.
  • Väčšina ľudí bežne konzumuje 6 krát viac mäsa ako ich telo potrebuje, preto odporúčanie jesť mäsa ešte viac môže viesť k závažným zdravotným problémom.

Navyše, ľudstvo je v dnešnej dobe závislé na obilninách, hlavne pšenici a raži, čo spôsobuje problémy s tráviacim traktom, kožné problémy a autoimunitné ochorenia.

  • Obilniny ako ryža natural, pohánka, kukurica, proso, quinoa, amarant, ovos sú však lepšie tolerované a stráviteľné.

Stravovanie sa podľa tejto filozofie môže byť výzvou v domácnosti s rôznymi krvnými skupinami, kedy by to znamenalo varenie dvoch až troch rôznych jedál naraz.

Zdroje:

  • Joshua Rosenthal – Integrative Nutrition: Feed your hunger for health and happiness
  • http://www.mybloodtypediet.org/
  • http://www.everydiet.org/diet/blood-type-diet
  • http://www.diet.com/g/blood-type-diet
Rozdelenie podľa krvných skupín:

ÁNO –

Krvná skupina 0: 

  • kel, rímsky šalát, rôzne druhy kapusty, brokolica, pór, okra, cibuľa, paštrnák, paprika, repa, čerstvé alebo sušené slivky, figy, hrozno, čerešňová šťava, banány, jablká,
  • hovädzina, byvol, jahňa, treska, sleď, losos, sardinky,
  • ľanový a olivový olej, tekvicové semienka a vlašské orechy

Krvná skupina A:

  • obilniny,
  • ovocie, zelenina,
  • sója a tofu, strukoviny,
  • ryby

Krvná skupina B:

  • jogurt, cottage syr, feta, kefír, ricotta, mozzarella, mlieko,
  • vajcia,
  • pečeň,
  • zelená zelenina,
  • čaj zo sladkého drievka,
  • červené mäso (kozie, jahňa, zajac, divina, morka),
  • vlašské orechy, mandle, pekanové, makadamia a para orechy, gaštany, ľan

Krvná skupina AB:

  • moriak, jahňa, tuniak a treska,
  • tofu,
  • vajcia,
  • kozie syry, jogurt, nízkotučné syry a orechy,
  • celozrnné obilniny,
  • ovocie a zelenina,
  • ovos, ryža a naklíčená pšenica,
  • citróny, grapefruity, bobuľovité plody, ananás, čerešne, hrozno a slivky

NIE –

Krvná skupina 0:

  • karfiol,
  • hríby,
  • kukurica, kapusta, baklažán, horčičné listy, zemiaky, avokádo,
  • klíčky, olivy,
  • melóny, rebarbora,
  • pomaranče, černice, jahody, nektarinky a kokos,
  • bravčovina, šunka, slanina, hus,
  • sumec, kaviár,
  • arašidový, svetlicový a kukuricový olej,
  • para orechy, kešu, arašidy, pistácie a mak

Krvná skupina A:

  • mäso,
  • pšenica,
  • ľadvinová a mesačná fazuľa

Krvná skupina B:

  • maslo,
  • brie, čedar, cmar, camembert,
  • kurča,
  • opuncie, avokádo, kokos,
  • melón, granátové jablko a tomel

Krvná skupina AB:

  • mäsá a tuky,
  • mäkké syry,
  • údené mäsá, kurča, bravčovina, hovädzina,
  • plnotučné mlieko a rafinované oleje,
  • pšenica, kukurica (a výrobky z nej – škrob, sirup …), pohánka,
  • artičoky, avokádo, paprika, čierne olivy a reďkovka,
  • kokos,
  • jačmenný slad,
  • želatína,
  • ocot
  • čierne korenie

Zdieľať:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Podobné

Ľudia podľa Elementov

V škole by nás mali učiť ďaleko dôležitejšie veci ako čítať, písať, počítať a základné informácie o svete. Každý z nás by mal vedieť to