Tradičné vnímanie ovocia v zdravej strave

vnimanieovocia

Ovocie je zdravé a obsahuje veľa vitamínov. Isteže, ale ako to so stravou býva, nebude to až také jednoduché a priamočiare. Sú určité faktory, na ktoré si pri konzumácii ovocia treba dávať pozor. Čo by ste mali vedieť o význame ovocia v strave?

Sacharidová potravina

Ovocie patrí medzi sacharidové potraviny. Obsahuje ovocný cukor – fruktózu, ktorý patrí medzi „rýchle“ sacharidy. To znamená, že rýchlo zvýši hladinu krvného cukru a pri nadmernej konzumácii môže spôsobovať priberanie.

Glykemický index

Ovocie však má nízku energetickú hodnotu (málo kalórií) a obsahuje aj veľa vlákniny a vody. Tieto dve zložky spomaľujú zvyšovanie hladiny krvného cukru (lebo „riedia“ cukor). Preto má väčšina druhov ovocia nízky alebo stredný glykemický index. V tejto súvislosti sú najvhodnejšie jablká, bobuľové ovocie, marhule či slivky.

Obsah mikroživín

Ovocie obsahuje veľa vitamínov, minerálov a stopových prvkov. No neobsahuje ich až toľko, ako by sme si mysleli (napr. petržlenová vňať či kyslá kapusta majú omnoho viac vitamínu C ako citrusy). Ďalšou komplikáciou výživovej hodnoty ovocia je jeho pôvod a kvalita – umelo pestované, striekané a ošetrované jablko kúpené v obchode nemá ani zďaleka toľko vitamínov ako „normálne“ jablká vypestované v záhrade.

Pôvod a kvalita

S tým logicky súvisí informácia o pôvode ovocia. Vyberajte si kvalitné, najlepšie doma pestované alebo divorastúce ovocie. Ak nemáte záhradu alebo čas na záhradníčenie, máte k dispozícii trhy či farmárske obchody, takže nie je problém nájsť skutočne kvalitné a prírodné ovocie, ktoré je zvyčajne aj omnoho chutnejšie. Ideálne je jesť domáce druhy ovocia, ktoré sú práve v sezóne.

Množstvo

Všetkého, aj toho najzdravšieho, veľa škodí. Najlepšie je konzumovať jednu porciu ovocia denne. Porcia by mala mať veľkosť dlane (dlaň je akási prirodzená odmerka nášho tela). Denne teda hovoríme o jednom kuse ovocia (jablko, hruška a pod.) alebo o hrsti drobného ovocia (bobuľové ovocie, slivky, jahody a pod.).

Zvýšená konzumácia ovocia sa tradične odporúča, ak ste prechladnutí či bojujete s chrípkou. V skutočnosti však môže veľké množstvo ovocia zhoršiť priebeh ochorenia – vysoký obsah cukru preváži obsah vitamínov a výsledkom je neefektívna imunita. Prechladnutie porazíte skôr tepelne upravenou rastlinnou stravou a vynechaním mliečnych výrobkov.

Čas konzumácie

Ovocie je najlepšie konzumovať predpoludním, lebo organizmus vtedy dokáže efektívnejšie využiť v ňom obsiahnutý cukor. Večerná konzumácia môže spôsobovať nadúvanie alebo iné tráviace problémy.

Kombinovanie s inými potravinami

Ovocie je najlepšie konzumovať na prázdny žalúdok – telo ho strávi omnoho rýchlejšie ako iné potraviny (napr. mäso) a pri jeho trávení sú potrebné iné látky. Ak ho skombinujete s inými potravinami, zbytočne zaťažíte trávenie. Môže sa to prejavovať plynatosťou, nadúvaním, pocitom ťažkosti na žalúdku, žalúdočnou kyselinou alebo hnačkou.

Ak ho predsa len chcete kombinovať s inými potravinami, nezabúdajte na to, že nie je hlavný chod, ale dezert. Tomu prispôsobte veľkosť porcie aj frekvenciu jeho konzumácie.

Pestrosť

Pestrosť stravy a obmieňanie potravín je jedno zo základných pravidiel zdravého stravovania vo všeobecnosti. Pri ovocí to platí dvojnásobne, takže sa nebojte kupovať a jesť ovocie všetkých farieb. Najlepšie je konzumovať ovocie, ktoré je práve v sezóne.

Tepelná úprava

V súvislosti s ovocím sa o nej často nehovorí, ale práve krátka tepelná úprava zlepší stráviteľnosť ovocia. Skúste doma pripravené varené či dusené kompóty alebo pyré, určite vás prekvapia aj chuťou.

NEZABUDNITE, OVOCIE VĎAKA JEDNODUCHÝM CUKROM PATRÍ DO DEZERTOV, NIE JE TO BEŽNÉ JEDLO!!!

Zdieľať:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Podobné

Ľudia podľa Elementov

V škole by nás mali učiť ďaleko dôležitejšie veci ako čítať, písať, počítať a základné informácie o svete. Každý z nás by mal vedieť to