Základné pravidlá pri varení
Obilniny:
- Každú obilninu najprv preberieme – odstránime kamienky a zlé zrná
- Premyjeme 3x studenou vodou
- Namáčame do studenej vody na určenú dobu (len keď to recept požaduje).
- Vodu nezlievame, nemiešame. Na namáčanie používame toľko vody, koľko je doporučené na varenie.
- Varíme v uvedenom pomere s vodou na miernom ohni. (bez prísad)
- Keď začne obilnina vrieť, zberáme penu, ktorá sa tvorí na povrchu. Túto penu vyhadzujeme.
- Po 5 minútach varu pridáme štipku soli, ak varíme v tlakovom hrnci, hrniec natlakujeme, oheň stiahneme na minimum.
- Pod hrniec dáme rozptyľovaciu sieťku (keď varíme na plyne) a varíme požadovanú dobu. Para z hrnca nesmie syčať, lebo by nám obilnina prihorela.
- Ak varíme v bežnom hrnci, dáme si pozor na dostatočné množstvo vody, aby obilnina neprihorela
- Keď sa obilniny “usmievajú”, zrno je puknuté po celej dĺžke, obilnina je dobre uvarená.
Obilniny – skupina mierne JIN
- Jačmeň :
- posilňuje a čistí organizmus,
- obsahuje veľa vitamínov
- z obilnín je najbohatším zdrojom minerálnych látok, predovšetkým:
- draslíka,
- vápnika,
- fosforu
- kyseliny kremičitej.
- dobre pôsobí proti :
- väzivovej slabosti,
- tvoreniu kŕčových žíl
- ochoreniam kĺbov.
- namáčanie pred varením:
- 8-12 hod alebo ho pred varom na sucho opražíme
- varenie:
- v pomere 1 : 2,5 (vody)
- 60 – 90 minút
- polotovary:
- jačmenné krúpy a krúpky sú rôznej veľkosti – najlepšie veľkosť č.10
- Ovos :
- dodáva silu – je vhodný pri ťažkej fyzickej práci,
- má najväčší podiel bielkovín a tukov.
- okrem toho obsahuje dôležité:
- vitamíny
- minerálne látky
- Zvlášť významný je vysoký obsah jódu, ktorý priaznivo ovplyvňuje funkciu štítnej žľazy, ktorá zodpovedá za všetky hormonálne pochody v tele.
- namáčanie pred varením:
- 8-12 hod
- varenie:
- v pomere 1 : 2 -tzn.1 diel ovsa a 2 diely vody
- 60 – 90 minút
- polotovary:
-
- ovsené vločky
-
- Raž (žito)
- podporuje činnosť pečene
- najlepšie je variť ho spolu s inou obilninou – napr. s ryžou natural.
- namáčanie pred varením:
- 8 -12 hod
- varenie:
- pomer 1 : 2-3 1 diel raže a 2-3 diely vody
- 60 – 90 minút
- polotovary:
- ražné vločky,
- cestoviny
- Kukurica:
- je síce chudobná na vitamíny skupiny B, vyvažuje to však svojim vysokým obsahom minerálnych látok
- posilňuje činnosť srdca a pomáha liečiť obličkové problémy
- varenie:
- podľa mäkkosti zrna
- polotovary:
- kukuričná krupica
Obilniny – skupina mierne JANG
- Ryža natural:
- je najpoužívanejšia obilnina.
- Okrem hlavných látok obsahuje ešte aj:
- minerálne látky,
- oxid kremičitý,
- vápnik
- horčík
- má významnú úlohu pri čistení organizmu.
- Poznáme mnoho druhov, základné sú dva:
- okrúhla ryža
- dlhá ryža.
- použitie okrúhlej ryže : chladné počasie, zima
- použitie dlhej ryže : teplé počasie, leto
- namáčanie pred varením:
- nenamáčame
- varenie:
- v pomere 1 : 2 (vody)
- 50 minút
- polotovary:
- cestoviny
- Pšeno:
- je ľahko stráviteľné,
- dodáva teplo,
- vhodné pri problémoch so žalúdkom.
- obsahuje dôležité vitamíny a minerálne látky vo vyváženom stave,
- bohatý zdroj:
- fluóru
- kyseliny kremičitej.
- obe látky zosilňujú:
- pokožku,
- vlasy,
- kosti,
- nechty
- obe látky zosilňujú:
- bohatý zdroj minerálov:
-
- fosfor,
- horčík,
- draslík
- železo.
-
- namáčanie pred varením:
- nenamáčame
- varenie:
- v pomere 1 : 3 (vody)
- 30 minút
- polotovary:
- pšenové vločky
- Pohánka:
- je veľmi posilňujúca,
- je veľmi vhodná v chladnom počasí.
- obsahuje alkaloidy – predovšetkým rutín
- ktorý sa využíva pri liečbe:
- hemoroidov,
- kŕčových žíl
- popraskaných ciev.
- bohatý zdroj:
- veľa bielkovín
- ktorý sa využíva pri liečbe:
- namáčanie pred varením:
- nenamáčame
- varenie:
- v pomere 1 : 2 (vody)
- 20 minút
- polotovary:
- pohánkové cestoviny
- Pšenica
- Je vhodné ju kombinovať s ryžou natural.
- bohatý zdroj:
- minerály
- vitamíny.
- namáčanie pred varením:
- pred varom 8-10 hod
- varenie:
- v pomere 1 : 2 (vody)
- 60 – 90 minút
- polotovary:
- pšeničné vločky,
- cestoviny (bezvaječné)
- Pšenica špalda
- druh pôvodnej pšenice
- Je vhodné ju kombinovať s ryžou natural.
- Je vhodnejšia a stráviteľnejšia ako iné druhy pšenice.
- bohatý zdroj:
- minerály
- vitamíny.
- namáčanie pred varením:
- 8-10 hod
- varenie:
- v pomere 1 : 1-2 (vody)
- 60-90 min.
- polotovary:
- cestoviny,
- vločky
Strukoviny
Sú výhodným zdrojom bielkovín, vitamínov a minerálov, ktoré dokáže ľudský organizmus efektívne využiť.
- Každú strukovinu najprv preberieme – odstránime kamienky a zlé zrná
- Premyjeme 2x studenou vodou
- Vždy namáčame do studenej vody na určenú dobu (skracuje to dobu varu).
- Namáčame na cca 8 – 12 hod. v trojnásobnom množstve vody ako je objem strukovín.
- Vodu pred varením zlievame, varíme v novej vode.
- Varíme v uvedenom pomere s vodou na miernom ohni tak, aby voda bola cca 1cm nad strukovinou (bez prísad)
- Keď začne strukovina vrieť, zberáme penu, ktorá sa tvorí na povrchu. Túto penu vyhadzujeme (u biologicky pestovaných strukovín penu nezberáme).
- Varenie strukovín urýchli pridanie riasy KOMBU po zovretí a metóda varu “šokom” (v priebehu varu sa pridáva niekoľkokrát trochu studenej vody).
- Po uplynutí cca 80% doby varu pridáme 2x štipku soli (2x viac ako u obilnín).
- Keď sú strukoviny mäkké, sú dobre uvarené.
- Najlepšie je strukoviny variť v tlakovom hrnci, postupujeme ako pri varení obilnín.
Strukoviny – skupina mierne JIN
- Sója -kráľovná strukovín
- bohatý zdroj:
- na nenasýtené mastné kyseliny,
- preventívne pôsobí proti cievnym chorobám – artérioskleróze a trombóze
- Z minerálnych látok má vysoký obsah:
- fosforu,
- draslíka,
- železa
- vápnika,
- ďalej obsahuje meď,
- horčík,
- mangán
- menšie množstvo sodíka.
- vysoký obsah:
- vitamíny skupiny B
- vitamíny A,
- vitamíny D,
- vitamíny E1, E2
- niektoré enzýmy.
- Plnohodnotne nahrádza živočíšne bielkoviny, používa sa najmä pri strate hmotnosti a pri svalovej slabosti.
- namáčanie pred varením:
- 8-10 hod
- pred varením je nutné odstrániť šupky,
- varenie:
- v pomere 1 : 2-3 (vody)
- 90 – 180 minút v tlakovom hrnci,
- polotovary:
- TOFU,
- TEMPEH,
- MISO,
- OKARA,
- NATTO
- bohatý zdroj:
- Fazuľa
- účinky na telo:
- omladzuje bunky,
- bohatý zdroj:
- vitamíny
- minerály s vlákninou,
- pomáha pri ochoreniach:
- obličiek,
- pečene
- močových ciest.
- druhy:
- veľká
- malá
- tmavá
- svetlá
- Jedna z najlepších fazúľ je azuki, ktorá veľmi dobre pôsobí na obličky.
- namáčanie pred varením:
- 8-10 hod a varíme v novej vode (okrem azuki)
- varenie:
- v pomere 1 : 2 – tzn. 1 diel fazule a 2 diely vody
- 60 – 120 minút v tlakovom hrnci,
- účinky na telo:
- Hrach
- prvý v poradí za sójou,
- bohatý zdroj:
- horčík
- nukleové kyseliny s vlákninou,
- účinky na telo:
- omladzuje bunky
- stimuluje rast svalovej hmoty.
- posilňuje nervy,
- spevňuje vlasy,
- zlepšuje zrak,
- znižuje cholesterol
- účinný proti zápche.
- druhy:
- žltý
- zelený.
- namáčanie pred varením:
- suchý – 8-10 hod
- mrazený spracovávame len krátko a nenamáčame
- varenie:
- v pomere 1 : 1,2 – tzn. diel hrachu a 1.2 dielu vody – 30 minút v tlakovom hrnci
- polotovary:
- mrazený,
- sušený
- Cícer:
- účinky na telo:
- omladzuje bunky,
- bohatý zdroj:
- vitamíny
- minerály s vlákninou.
- namáčanie pred varením:
- 8-10 hod – vodu je nutné zliať a variť v novej
- varenie:
- v pomere 1 : 2 (vody)
- 120 – 180 minút v tlakovom hrnci
- účinky na telo:
- Šošovica:
- účinky na telo:
- revitalizuje bunky,
- aktivizuje potenciu a libido.
- bohatý zdroj:
- bielkovinu,
- vlákninu,
- železo,
- vápnik
- draslík,
- pomáha pri ochoreniach:
- obličiek
- močových ciest,
- namáčanie pred varením:
- 8-10 hod a varíme v novej vode
- varenie:
- v obyčajnom hrnci – 30 – 40 minút v pomere 1 : 2 (vody)
- v tlakovom hrnci – 20 minút v pomer 1 : 1,5 (vody)
- účinky na telo:
„Soľ nad zlato“
- Nemenej dôležitou látkou ako voda je pri varení soľ.
- Väčšina z nás prichádza do styku s rafinovanou soľou, ktorá okrem sodíku a chlóru obsahuje konzervačné látky a jedovatý hydroxid hliníka.
- Ľudský organizmus však potrebuje prírodnú soľ, ktorá celkovo obsahuje 84 prvkov – rovnaký počet ako sa nachádza v ľudskom tele.
- Prírodná soľ je dôležitou zložkou stravy, ktorá zbavuje telo škodlivých látok, spomaľuje starnutie tkanív a posilňuje imunitný systém.
- soľ by sa mala vždy konzumovať v potrave:
- po tepelnom spracovaní – približne 10 minút
- alebo minimálne po 30 minútovom kvasení – z dôvodu reakcie organizmu na koncentráciu minerálov – najmä sodíka
- Po spracovaní sa súčasti soli rozpustia v roztoku a telo ich ľahšie prijme a využije.
Všeobecné pravidlá pri varení obilnín:
Obilniny skupina mierne JIN
- Jačmeň:
- posilňuje a čistí organizmus,
- namáčame 8-12 hod,
- alebo ho pred varom na sucho opražíme
- Ovos:
- má veľké množstvo tuku,
- namáčame 8-12 hod
- Raž (žito):
- najlepšie variť spolu s inou obilninou, ryžou natural,
- namáčame 8-12 hod
- Kukurica:
- posilňuje činnosť srdca,
- pomáha liečiť obličkové problémy,
- vhodnejšia v lete
Obilniny skupina mierne JANG
- Pšeno:
- dodáva teplo,
- je vhodné pri problémoch so žalúdkom
- Pohánka:
- posilňuje,
- výborná na cievy,
- má veľa bielkovín – vhodná v chladnom počasí
- Pšenica:
- bohatá na minerály a vitamíny,
- vhodné kombinovať s ryžou natural,
- namáčame 8-10 hod
- Špalda:
- pôvodná pšenica,
- vhodnejšia a stráviteľnejšia ako pšenica,
- namáčame 8-10 hod
- Ryža natural:
- veľa druhov,
- základné sú dva:
- okrúhla (chladné počasie, zima),
- dlhá (teplé počasie, leto)