Základné varenie obilnín a strukovín

zakladnevareniestuk

Základné pravidlá pri varení

Obilniny:
  1. Každú obilninu najprv preberieme – odstránime kamienky a zlé zrná
  2. Premyjeme 3x studenou vodou
  3. Namáčame do studenej vody na určenú dobu (len keď to recept požaduje).
  4. Vodu nezlievame, nemiešame. Na namáčanie používame toľko vody, koľko je doporučené na varenie.
  5. Varíme v uvedenom pomere s vodou na miernom ohni. (bez prísad)
  6. Keď začne obilnina vrieť, zberáme penu, ktorá sa tvorí na povrchu. Túto penu vyhadzujeme.
  7. Po 5 minútach varu pridáme štipku soli, ak varíme v tlakovom hrnci, hrniec natlakujeme, oheň stiahneme na minimum.
  8. Pod hrniec dáme rozptyľovaciu sieťku (keď varíme na plyne) a varíme požadovanú dobu. Para z hrnca nesmie syčať, lebo by nám obilnina prihorela.
  9. Ak varíme v bežnom hrnci, dáme si pozor na dostatočné množstvo vody, aby obilnina neprihorela
  10. Keď sa obilniny “usmievajú”, zrno je puknuté po celej dĺžke, obilnina je dobre uvarená.

Obilniny – skupina mierne JIN

  • Jačmeň :
    • posilňuje a čistí organizmus,
    • obsahuje veľa vitamínov
    • z obilnín je najbohatším zdrojom minerálnych látok, predovšetkým:
      • draslíka,
      • vápnika,
      • fosforu
      • kyseliny kremičitej.
    • dobre pôsobí proti :
      • väzivovej slabosti,
      • tvoreniu kŕčových žíl
    • ochoreniam kĺbov.
    • namáčanie pred varením:
      • 8-12 hod alebo ho pred varom na sucho opražíme
    • varenie:
      • v pomere 1 : 2,5 (vody)
      • 60 – 90 minút
    • polotovary:
      • jačmenné krúpy a krúpky sú rôznej veľkosti – najlepšie veľkosť č.10
  • Ovos :
    • dodáva silu – je vhodný pri ťažkej fyzickej práci,
    • má najväčší podiel bielkovín a tukov.
    • okrem toho obsahuje dôležité:
      • vitamíny
      • minerálne látky
        • Zvlášť významný je vysoký obsah jódu, ktorý priaznivo ovplyvňuje funkciu štítnej žľazy, ktorá zodpovedá za všetky hormonálne pochody v tele.
    • namáčanie pred varením:
      • 8-12 hod
    • varenie:
      • v pomere 1 : 2 -tzn.1 diel ovsa a 2 diely vody
      • 60 – 90 minút
    • polotovary:
        • ovsené vločky
  • Raž (žito)
    • podporuje činnosť pečene
    • najlepšie je variť ho spolu s inou obilninou – napr. s ryžou natural.
    • namáčanie pred varením:
      • 8 -12 hod
    • varenie:
      • pomer 1 : 2-3 1 diel raže a 2-3 diely vody
      • 60 – 90 minút
    • polotovary:
      • ražné vločky,
      • cestoviny
  • Kukurica:
    • je síce chudobná na vitamíny skupiny B, vyvažuje to však svojim vysokým obsahom minerálnych látok
    • posilňuje činnosť srdca a pomáha liečiť obličkové problémy
    • varenie:
      • podľa mäkkosti zrna
    • polotovary:
      • kukuričná krupica
Obilniny – skupina mierne JANG
  • Ryža natural:
    • je najpoužívanejšia obilnina.
    • Okrem hlavných látok obsahuje ešte aj:
      • minerálne látky,
      • oxid kremičitý,
      • vápnik
      • horčík
      • má významnú úlohu pri čistení organizmu.
    • Poznáme mnoho druhov, základné sú dva:
      • okrúhla ryža
      • dlhá ryža.
      • použitie okrúhlej ryže : chladné počasie, zima
      • použitie dlhej ryže : teplé počasie, leto
    • namáčanie pred varením:
      • nenamáčame
    • varenie:
      • v pomere 1 : 2 (vody)
      • 50 minút
    • polotovary:
      • cestoviny
  • Pšeno:
    • je ľahko stráviteľné,
    • dodáva teplo,
    • vhodné pri problémoch so žalúdkom.
    • obsahuje dôležité vitamíny a minerálne látky vo vyváženom stave,
    • bohatý zdroj:
      • fluóru
      • kyseliny kremičitej.
        • obe látky zosilňujú:
          • pokožku,
          • vlasy,
          • kosti,
          • nechty
    • bohatý zdroj minerálov:
        • fosfor,
        • horčík,
        • draslík
        • železo.
    • namáčanie pred varením:
      • nenamáčame
    • varenie:
      • v pomere 1 : 3 (vody)
      • 30 minút
    • polotovary:
      • pšenové vločky
  • Pohánka:
    • je veľmi posilňujúca,
    • je veľmi vhodná v chladnom počasí.
    • obsahuje alkaloidy – predovšetkým rutín
      • ktorý sa využíva pri liečbe:
        • hemoroidov,
        • kŕčových žíl
        • popraskaných ciev.
      • bohatý zdroj:
        • veľa bielkovín
    • namáčanie pred varením:
      • nenamáčame
    • varenie:
      • v pomere 1 : 2 (vody)
      • 20 minút
    • polotovary:
      • pohánkové cestoviny
  • Pšenica
    • Je vhodné ju kombinovať s ryžou natural.
    • bohatý zdroj:
      • minerály
      • vitamíny.
    • namáčanie pred varením:
      • pred varom 8-10 hod
    • varenie:
      • v pomere 1 : 2 (vody)
      • 60 – 90 minút
    • polotovary:
      • pšeničné vločky,
      • cestoviny (bezvaječné)
  • Pšenica špalda
    • druh pôvodnej pšenice
    • Je vhodné ju kombinovať s ryžou natural.
    • Je vhodnejšia a stráviteľnejšia ako iné druhy pšenice.
    • bohatý zdroj:
      • minerály
      • vitamíny.
    • namáčanie pred varením:
      • 8-10 hod
    • varenie:
      • v pomere 1 : 1-2 (vody)
      • 60-90 min.
    • polotovary:
      • cestoviny,
      • vločky
Strukoviny

Sú výhodným zdrojom bielkovín, vitamínov a minerálov, ktoré dokáže ľudský organizmus efektívne využiť.

  1. Každú strukovinu najprv preberieme – odstránime kamienky a zlé zrná
  2. Premyjeme 2x studenou vodou
  3. Vždy namáčame do studenej vody na určenú dobu (skracuje to dobu varu).
  4. Namáčame na cca 8 – 12 hod. v trojnásobnom množstve vody ako je objem strukovín.
  5. Vodu pred varením zlievame, varíme v novej vode.
  6. Varíme v uvedenom pomere s vodou na miernom ohni tak, aby voda bola cca 1cm nad strukovinou (bez prísad)
  7. Keď začne strukovina vrieť, zberáme penu, ktorá sa tvorí na povrchu. Túto penu vyhadzujeme (u biologicky pestovaných strukovín penu nezberáme).
  8. Varenie strukovín urýchli pridanie riasy KOMBU po zovretí a metóda varu “šokom” (v priebehu varu sa pridáva niekoľkokrát trochu studenej vody).
  9. Po uplynutí cca 80% doby varu pridáme 2x štipku soli (2x viac ako u obilnín).
  10. Keď sú strukoviny mäkké, sú dobre uvarené.
  11. Najlepšie je strukoviny variť v tlakovom hrnci, postupujeme ako pri varení obilnín.

Strukoviny – skupina mierne JIN

  • Sója -kráľovná strukovín
    • bohatý zdroj:
      • na nenasýtené mastné kyseliny,
    • preventívne pôsobí proti cievnym chorobám – artérioskleróze a trombóze
    • Z minerálnych látok má vysoký obsah:
      • fosforu,
      • draslíka,
      • železa
      • vápnika,
      • ďalej obsahuje meď,
      • horčík,
      • mangán
      • menšie množstvo sodíka.
    • vysoký obsah:
      • vitamíny skupiny B
      • vitamíny A,
      • vitamíny D,
      • vitamíny E1, E2
      • niektoré enzýmy.
    • Plnohodnotne nahrádza živočíšne bielkoviny, používa sa najmä pri strate hmotnosti a pri svalovej slabosti.
    • namáčanie pred varením:
      • 8-10 hod
      • pred varením je nutné odstrániť šupky,
    • varenie:
      • v pomere 1 : 2-3 (vody)
      • 90 – 180 minút v tlakovom hrnci,
    • polotovary:
      • TOFU,
      • TEMPEH,
      • MISO,
      • OKARA,
      • NATTO
  • Fazuľa
    • účinky na telo:
      • omladzuje bunky,
    • bohatý zdroj:
      • vitamíny
      • minerály s vlákninou,
    • pomáha pri ochoreniach:
      • obličiek,
      • pečene
      • močových ciest.
    • druhy:
      • veľká
      • malá
      • tmavá
      • svetlá
    • Jedna z najlepších fazúľ je azuki, ktorá veľmi dobre pôsobí na obličky.
    • namáčanie pred varením:
      • 8-10 hod a varíme v novej vode (okrem azuki)
    • varenie:
      • v pomere 1 : 2 – tzn. 1 diel fazule a 2 diely vody
      • 60 – 120 minút v tlakovom hrnci,
  • Hrach
    • prvý v poradí za sójou,
    • bohatý zdroj:
      • horčík
      • nukleové kyseliny s vlákninou,
    • účinky na telo:
      • omladzuje bunky
      • stimuluje rast svalovej hmoty.
      • posilňuje nervy,
      • spevňuje vlasy,
      • zlepšuje zrak,
      • znižuje cholesterol
      • účinný proti zápche.
    • druhy:
      • žltý
      • zelený.
    • namáčanie pred varením:
      • suchý – 8-10 hod
      • mrazený spracovávame len krátko a nenamáčame
    • varenie:
      • v pomere 1 : 1,2 – tzn. diel hrachu a 1.2 dielu vody – 30 minút v tlakovom hrnci
    • polotovary:
      • mrazený,
      • sušený
  • Cícer:
    • účinky na telo:
      • omladzuje bunky,
    • bohatý zdroj:
      • vitamíny
      • minerály s vlákninou.
    • namáčanie pred varením:
      • 8-10 hod – vodu je nutné zliať a variť v novej
    • varenie:
      • v pomere 1 : 2 (vody)
      • 120 – 180 minút v tlakovom hrnci
  • Šošovica:
    • účinky na telo:
      • revitalizuje bunky,
      • aktivizuje potenciu a libido.
    • bohatý zdroj:
      • bielkovinu,
      • vlákninu,
      • železo,
      • vápnik
      • draslík,
    • pomáha pri ochoreniach:
      • obličiek
      • močových ciest,
    • namáčanie pred varením:
      • 8-10 hod a varíme v novej vode
    • varenie:
      • v obyčajnom hrnci – 30 – 40 minút v pomere 1 : 2 (vody)
      • v tlakovom hrnci – 20 minút v pomer 1 : 1,5 (vody)

 

„Soľ nad zlato“

  • Nemenej dôležitou látkou ako voda je pri varení soľ.
  • Väčšina z nás prichádza do styku s rafinovanou soľou, ktorá okrem sodíku a chlóru obsahuje konzervačné látky a jedovatý hydroxid hliníka.
  • Ľudský organizmus však potrebuje prírodnú soľ, ktorá celkovo obsahuje 84 prvkov – rovnaký počet ako sa nachádza v ľudskom tele.
  • Prírodná soľ je dôležitou zložkou stravy, ktorá zbavuje telo škodlivých látok, spomaľuje starnutie tkanív a posilňuje imunitný systém.
  • soľ by sa mala vždy konzumovať v potrave:
    • po tepelnom spracovaní – približne 10 minút
    • alebo minimálne po 30 minútovom kvasení – z dôvodu reakcie organizmu na koncentráciu minerálov – najmä sodíka
    • Po spracovaní sa súčasti soli rozpustia v roztoku a telo ich ľahšie prijme a využije.

Všeobecné pravidlá pri varení obilnín:

Obilniny skupina mierne JIN

  • Jačmeň:
    • posilňuje a čistí organizmus,
    • namáčame 8-12 hod,
    • alebo ho pred varom na sucho opražíme
  • Ovos:
    • má veľké množstvo tuku,
    • namáčame 8-12 hod
  • Raž (žito):
    • najlepšie variť spolu s inou obilninou, ryžou natural,
    • namáčame 8-12 hod
  • Kukurica:
    • posilňuje činnosť srdca,
    • pomáha liečiť obličkové problémy,
    • vhodnejšia v lete

Obilniny skupina mierne JANG

  • Pšeno:
    • dodáva teplo,
    • je vhodné pri problémoch so žalúdkom
  • Pohánka:
    • posilňuje,
    • výborná na cievy,
    • má veľa bielkovín – vhodná v chladnom počasí
  • Pšenica:
    • bohatá na minerály a vitamíny,
    • vhodné kombinovať s ryžou natural,
    • namáčame 8-10 hod
  • Špalda:
    • pôvodná pšenica,
    • vhodnejšia a stráviteľnejšia ako pšenica,
    • namáčame 8-10 hod
  • Ryža natural:
    • veľa druhov,
    • základné sú dva:
      • okrúhla (chladné počasie, zima),
      • dlhá (teplé počasie, leto)

Zdieľať:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Podobné

Ľudia podľa Elementov

V škole by nás mali učiť ďaleko dôležitejšie veci ako čítať, písať, počítať a základné informácie o svete. Každý z nás by mal vedieť to