Tak ako k letu patria zeleninové šaláty, zimu si len ťažko vieme predstaviť bez polievok. V zimných mesiacoch, kedy teplota vonku klesá niekoľko stupňov pod nulou, potrebuje naše telo nutne zahriať.
SUROVINY:
Polievka:
- 2 cibule
- 1,5 PL slnečnicového oleja - kúpiť TU
- 2 ks mrkve
- 2 ks petržlenu
- 1 ks malého zeleru
- 1/2 hlávky stredne veľkého kelu
- 1,5 l vody
- 100 g červenej šošovice - kúpiť TU
- 5 cm riasy Kombu - kúpiť TU
- 1 ČL bylinkovej soli
- 1/2 ČL sušeného zázvoru - kúpiť TU
- 1 ČL rasce - kúpiť TU
- 2 ČL majoránu
Na ozdobu:
- petržlenová vňať
POSTUP:
Krok 1:
Najskôr namočíme riasu Kombu, ktorú neskôr použijeme v recepte.
Krok 2:
Cibuľu nakrájame na polmesiačiky a opražíme na oleji do zlatista.
Krok 3:
Pridáme najemno postrúhanú mrkvu a petržlen, na kocky nakrájaný zeler a na rezance nakrájaný kel. Všetko spolu krátko podusíme, zalejeme horúcou vodou a privedieme do varu.
Krok 4:
K zelenine pridáme šošovicu a na kocky nakrájanú riasu Kombu, ktorú sme mali vopred namočenú. Ochutíme bylinkovou soľou, zázvorom, rascou a majoránom a všetko spolu varíme ešte 20 minút.
SERVÍROVANIE:
Polievku podávame ozdobenú najemno nasekanou petržlenovou vňaťou.
Dobrú chuť 😊
NÁŠ TIP:
Zimné obdobie a Vianoce k sebe nepopierateľne patria. A preto dnešným Tipom bude jedlo, ktoré je pre mnohých symbolom Vianoc a aj zimy – Kapustnica.
Nech sa páči, vyskúšajte 😊