Charakteristika:
Latinský názov:
– Cichorium intybus L.
Český názov:
– Čekanka obecná
Ľudový názov:
– kávová zelenina,
– korenie svätého Petra,
– modrý kvet
Pôsobí harmonizačne pri problémoch:
- Zlepšuje trávenie, pretože zvyšuje tvorbu žalúdočných štiav. Hodí sa preto aj na liečbu tzv. plného žalúdka a nadúvania. Zápar z čakanky dobre nahradí lyžičku sódy bikarbóny po jedle. Keď ju konzumujeme pred jedlom, odstraňuje nechutenstvo a dodáva chuť do jedla.
- Podporuje tvorbu žlče v pečeni, povzbudzuje krvný obeh v pečeni a zmierňuje jej preťaženie.
- Čakanka aktivuje pohyb čriev. Šálka záparu ráno na prázdny žalúdok pomáha odstrániť črevnú ochabnutosť a zápchu.
- Takisto vypudzuje z čriev parazity.
- Najčastejšie sa používa pri nechutenstve, ochabnutých črevách, plynatosti, nedostatočnej činnosti žlčníka, pri preťažení pečene, zápche a črevných parazitoch.
- Má aj mierne očistné vlastnosti, preto sa odporúča aj pri dne a artritíde.
Príprava a použitie:
Vnútorné použitie:
- šaláty zo surových listov rezaných pred kvitnutím.
- čerstvá šťava z rozmixovaných listov – ½ pohára pred jedlom.
- zápar z 30 g čerstvých listov alebo koreňa na 1 liter vody.
– čaj – 2-3 šálky denne. - Cigorková káva z koreňa čakanky, ktorý sa zbiera na jeseň – je oveľa zdravšia ako originálna káva.
Upozornenie:
- Pri zdravotných problémoch použitie konzultujte so svojím lekárom