cakankaobycajna
Charakteristika:

Latinský názov:
– Cichorium intybus L.

Český názov:
– Čekanka obecná

Ľudový názov:
– kávová zelenina,

– korenie svätého Petra,
– modrý kvet

Pôsobí harmonizačne pri problémoch:
  • Zlepšuje trávenie, pretože zvyšuje tvorbu žalúdočných štiav. Hodí sa preto aj na liečbu tzv. plného žalúdka a nadúvania. Zápar z čakanky dobre nahradí lyžičku sódy bikarbóny po jedle. Keď ju konzumujeme pred jedlom, odstraňuje nechutenstvo a dodáva chuť do jedla.
  • Podporuje tvorbu žlče v pečeni, povzbudzuje krvný obeh v pečeni a zmierňuje jej preťaženie.
  • Čakanka aktivuje pohyb čriev. Šálka záparu ráno na prázdny žalúdok pomáha odstrániť črevnú ochabnutosť a zápchu.
  • Takisto vypudzuje z čriev parazity.
  • Najčastejšie sa používa pri nechutenstve, ochabnutých črevách, plynatosti, nedostatočnej činnosti žlčníka, pri preťažení pečene, zápche a črevných parazitoch.
  • Má aj mierne očistné vlastnosti, preto sa odporúča aj pri dne a artritíde.
Príprava a použitie:

Vnútorné použitie:

  • šaláty zo surových listov rezaných pred kvitnutím.
  • čerstvá šťava z rozmixovaných listov – ½ pohára pred jedlom.
  • zápar z 30 g čerstvých listov alebo koreňa na 1 liter vody.
    – čaj – 2-3 šálky denne.
  • Cigorková káva z koreňa čakanky, ktorý sa zbiera na jeseň – je oveľa zdravšia ako originálna káva.
Upozornenie:
  • Pri zdravotných problémoch použitie konzultujte so svojím lekárom

Zdieľať:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Podobné

Ľudia podľa Elementov

V škole by nás mali učiť ďaleko dôležitejšie veci ako čítať, písať, počítať a základné informácie o svete. Každý z nás by mal vedieť to