Chudnutie je v dnešnej dobe pre väčšinu ľudí problematická záležitosť.
Veľa žien, ale aj mužov sa trápia rôznymi diétami a kúrami, no problém pri chudnutí je hlavne v tom, že veľa z nich si neuvedomuje dva dôležité faktory – príjem a výdaj. Pozrime sa na to podrobnejšie.
Prvým faktorom je – Príjem:
- Je veľmi dôležité si uvedomiť, čo konzumujeme, čo naša strava obsahuje a hlavne jej zloženie.
- Je dôležité, aby sme konzumovali celé obilniny – ryža, pšeno, pohánka, špalda a iné, k tomu pridali strukoviny- šošovica, sója, fazuľa, hrach atď. a k tomu dostatočné množstvo zeleniny – dusenej a kvasenej.
Prečo konzumovať celé obilniny?
- Celé zrno má najväčšiu energiu.
- Ako náhle zrno pomelieme, roztlačíme alebo rozdrvíme, stráca svoju najväčšiu energiu.
- A ešte k tomu to najlepšie zo zrna odstraňujeme jeho obrusovaním, zbavovaním šupky, čím potom nášmu organizmu chýbajú patričné živiny, a to hlavne vláknina, ktorá zametá v našom organizme. Je to tá najlepšia metla hlavne v črevách.
- No nie je dobré, ak konzumujeme vlákninu z niečoho vytiahnutú /je to síce lepšie ako žiadna/, ale na náš organizmus najlepšie pôsobí vláknina, ktorá je kompletná v celom zrne so všetkými živinami.
3 pravidlá chudnutia:
Prvé pravidlo: Ak chcete schudnúť, konzumujte hlavne celé zrná a obmedzte všetky výrobky z múky.
- Medzi ne patria aj vločky, chlieb, či cestoviny.
Druhé pravidlo: Kontrola nad tukmi
- Poznáme rôzne tuky.
- Najpoužívanejšie sú rafinované, ktoré zanášajú a zahlieňujú organizmus, zvyšujú cholesterol a oslabujú pečeň.
- Ďalej poznáme rastlinné maslá, ktoré nie sú vôbec vhodnou náhradou kravského masla.
- Tuky skryté v mlieku a v syroch, okrem toho, že zahlieňujú organizmus, obsahujú laktózu, ktorú málokto dokáže tráviť.
- I semienka a orechy patria medzi tuky, preto by sme mali denne spolu skonzumovať 4 až 6 polievkových lyžíc.
- Konzumácia väčších dávok je prístupná iba pre osoby, ktoré majú vysokú fyzickú zaťaž. Pre bežného človeka zvýšená dávka orechov a semienok znamená zaťaž na organizmus podobne ako keby konzumoval bežné tuky. Trpí tým pečeň, žlčník, cievy a takisto nám pribúdajú ďalšie kilá.
- Takže tu nastáva otázka, aké tuky konzumovať a koľko.
- Všetky oleje patria do energetickej skupiny JIN (uvoľňujúce) z dôvodu, že obsahujú veľké množstvo tuku a tuk je vždy JIN.
- Optimálna denná dávka je 1 polievková lyžica, v zime 3 polievkové lyžice rastlinných olejov za studena lisovaných.
- Najlepší je sezamový olej (je mierne JINový) vhodný na studenú kuchyňu, ale aj na varenie, smaženie a pečenie.
- Slnečnicový olej (je viac JINový) je vhodný na studenú kuchyňu, na varenie, pečenie a smaženie.
- Olivový olej (je výrazne Jinový) je vhodný iba do šalátov, ale nie na dennodenné konzumovanie.
Tretie pravidlo: Správna konzumácia cukrov.
- Cukry sú pre naše telo dôležité, no nie je jedno aké.
- Najlepšie cukry sú zložité, ktoré sa nachádzajú hlavne v obilninách. Do organizmu sa dostávajú pomaly a dlhodobo zásobujú organizmus energiou.
- Jednoduché cukry sa do organizmu dostávajú rýchlo a dosť výrazne oslabujú organizmus, hlavne imunitný systém. Ovocie takisto obsahuje tieto jednoduché cukry, takže denné a nadmerné (viac ako 2 ks) konzumovanie ovocia nás nedovedie k želanému výsledku. Keď už ovocie, tak z nášho pásma, nie tropické.
- Najlepšie cukry sú zložité, ktoré sa nachádzajú hlavne v obilninách. Do organizmu sa dostávajú pomaly a dlhodobo zásobujú organizmus energiou.
- Každý z nás môže odpozorovať účinnosť jednoduchých cukrov.
- Veď najväčšie chrípkové epidémie bývajú hlavne po Vianociach, po lete a po Veľkej noci, kedy sa nadmerne tieto cukry konzumujú. Príjem jednoduchých cukrov sa následne mení v organizme na tuky, čo zase spôsobí priberanie na váhe alebo stagnáciu váhy.
- Keď si však začneme kontrolovať zloženie potravinových výrobkov zistíme, že jednoduché cukry sú skoro všade! V sladkých, ale aj v slaných.
- Takže, keď konzumovať cukry, tak hlavne zložité, v podobe ryžového a jačmenného sladu alebo ryžového a pšeničného sirupu, s ktorými to ale takisto nemôžeme preháňať. Nezabúdajme, že pri chudnutí je veľmi dôležitá pravidelnosť a množstvo prijatých potravín rozdelených minimálne do troch porcií. Pričom posledné jedlo by malo byť do 19 hodiny.
Druhým faktorom je výdaj:
- Nie je rozumné, aby ľudia, ktorí chcú schudnúť, konzumovali porcie jedla ako baník alebo kulturista, pritom sedeli celé dni pri počítači alebo pri televízii a vôbec sa nehýbali. Takže je dôležité dať do harmónie príjem a výdaj.
- Základom jedálnička (príjem) by mali byť obilniny, strukoviny a zelenina, k tomu rozumné množstvo orechov a semienok.
- Popritom správna pohybová aktivita (výdaj) – cyklistika, plávanie, beh, aerobik atď. Náš organizmus si tak zreguluje váhu na správnu hmotnosť.
A o tom je zdravá strava. Nie je to nejaká diéta a odriekanie si jedla, ako si možno niekto myslí. Ale je to neuveriteľná harmónia chutí a farieb v jedle, ktorá dáva ľuďom obrovskú energiu, správnu hmotnosť, nový pohľad na svet a hlavne radosť do života. A takto to vyzerá v praxi!