Mávate častokrát studené ruky a nohy? Obliekate si medzi prvými sveter keď sa otvorí v izbe okno? Obľubujete výrazne slanú alebo sladkú chuť? Sú vo vašom šatníku prevažne tmavé a modré farby?Je načase začať podporovať vaše obličky a močový mechúr – element VODA.
- Yin orgán:
– obličky - Yang orgán:
– močový mechúr - zmyslový orgán:
– uši - tkanivo:
– kosti - emócie:
– strach - zvuk hlasu:
– stonanie - ročné obdobie:
– zima - farba:
– čierna, modrá - chuť:
– slaná
Ročné obdobie:
- Obličky a močový mechúr sú orgánmi najviac ovplyvnenými počas obdobia zimy.
- Podľa čínskej medicíny obličky predstavujú jadro a základ ľudského tela.
- Vládnu celej spodnej polovici tela, vrátane pohlavných orgánov a ich rozmnožovacej činnosti.
- Vďaka adrenalínovým žľazám, ktoré sú umiestnené na vrchole obličiek, poskytujú energiu a teplo celému človeku.
- Činnosť obličiek bola už od dávnych čias pripisovaná k čistote sluchu.
- Teplé výdatné polievky, celozrnné potraviny a orestované orechy vytvárajú príjemný pocit harmónie počas chladných dní tohto obdobia.
- Pre zimné obdobie je charakteristická slaná príchuť.
Odporúčané jedlá:
- Zelenina:
- mrkva,
- červená reďkovka,
- fazuľové struky
- Obilnina:
- pohánka
- Strukovina:
- azuki,
- fialová až čierna fazuľa
- Korenie:
- soľ,
- miso,
- zázvor,
- umeocot,
- sójová omáčka
- Byliny:
- ligurček,
- praslička
Nevhodné jedlá:
- Ľudia s oslabeným elementom VODA by mali výrazne obmedziť surovú stravu – surovú zeleninu a ovocie.
- Surová strava privádza do tela chlad, ktorý obličky nemajú rady.
- Takisto by sa mali títo ľudia vyhýbať nadmernej konzumácií cukru, či výrazne slaným jedlám.
- Taktiež studené nápoje a jedlá nie sú vhodné pre ľudí s oslabenými obličkami.
Príprava jedál:
- Element VODA podporujú jedlá dlho varené, nakoľko prinášajú do tela teplo, ktoré obličky potrebujú.
- Výbornou formou ako podporiť tento element je aj pečenie.
Jedlá harmonizujúce obličky:
- Ľudia s oslabenými obličkami a elementom VODA by mali ako prvé pridať do svojho jedálnička strukoviny.
- Akékoľvek strukoviny výrazne podporujú tento element, najvýraznejšie však fazuľa.
- Nakoľko ľuďom s oslabenými obličkami býva zvyčajne zima, ako druhé by mali zaradiť do svojej stravy silné, dlho varené zeleninové vývary.
- Vývary je ideálne dochutiť misom (fermentovaná pasta), ktorý dodá polievke jemne slanú chuť.
- Ľudia s oslabenými obličkami by mali zeleninu vždy tepelne upravovať, či naparovať, variť alebo len blanžírovať.
- Vhodné je aj dochutenie umeoctom.
Ako rozpoznáme človeka, ktorého obličky sú zdravé?
- Ľudia so zdravými obličkami sú zvyčajne veľmi aktívni, avšak zároveň pokojní, odvážni, ale krotkí a dokážu jednať pri dôležitých situáciách bez stresu.
Príznaky nerovnováhy obličiek:
- Problémy s kosťami, hlavne kolenami a krížovou chrbticou
- Problémy s vlasmi, ako je vypadávanie vlasov a ich predčasné šedivenie
- Problémy so zubami
- Strata sluchu, časté ušné infekcie a ochorenia
- Predčasné starnutie
- Nadmerný strach a neistota
- Močové, sexuálne a rozmnožovacie problémy