horcicacierna
Charakteristika:

Latinský názov:
– Brassica nigra (L.) Koch

Český názov:
– Hořčice černá

Ľudový názov:
– horčica,
– kapusta čierna

 

Pôsobí harmonizačne pri problémoch:
  • Horčica, používaná v obkladoch, je veľmi účinná proti reumatickým bolestiam, ischiasu, neuralgii, pri prekrvení pľúc a akútnej bronchitíde.
  • Kúpele chodidiel s pridaním horčicovej múky sa používa pri bolestiach hlavy a pri vysokom krvnom tlaku.
  • Kúpele zmierňujú bolesti hlavy vyvolané infekčnými chorobami dýchacích ciest (nádcha, sunisitída, chrípka), pretože sťahujú krv z hlavy do nôh a znižujú jej prekrvenie.
  • Horčica vyvoláva rozšírenie malých ciev na končatinách, čím znižuje krvný tlak.
Príprava a použitie:

Vnútorné použitie:

  • sa neodporúča, pretože je dráždivá

Vonkajšie použitie:

  • tuhé obklady– 10-15 min. -2krát denne.
  • kúpele nôh- 1-2 lyžičky horčicovej múky v 2-3 litroch horúcej vody (5-10 min. -2-3 kúpele denne).

Varovanie!

  • Vnútorné užívanie pochutiny (horčice) vyrobenej z horčice čiernej sa neodporúča, pretože je dráždivá.
  • Pacienti s dyspepsiou či gastro-duodenálnym vredom by mali horčicu zo stravy úplne vylúčiť.
Upozornenie:
  • Pri zdravotných problémoch použitie konzultujte so svojím lekárom

Zdieľať:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Podobné

Ľudia podľa Elementov

V škole by nás mali učiť ďaleko dôležitejšie veci ako čítať, písať, počítať a základné informácie o svete. Každý z nás by mal vedieť to