Kaše v dávnej minulosti zaujímali dôležité miesto v jedálnom lístku starých Slovanov.
S kašou sa slávili rôzne hostiny, bojové víťazstvá, bola však aj pokrmom bežného dňa.
Tradovalo sa, že dobrá gazdiná by mala variť ovsené, pohánkové, strukovinové a iné kaše.
Najčastejšie sa pripravovala hrachová kaša, a preto Vám ponúkame jednoduchý recept na hrachovú kašu s pohánkou.
SUROVINY:
Kaša:
Na dochutenie kaše:
Na ozdobu:
- 2 ks stredne veľkej cibule
- 2 PL sezamového oleja - kúpiť TU
Príloha:
- pohánka – kúpiť TU
- mrkvovo-uhorkový šalát
POSTUP:
Pozn.: Ako prílohu sme dnes použili uvarenú pohánku. Pokiaľ ešte nemáte skúsenosti s jej varením, môžete si pozrieť recept – Pohánka – základný recept.
Pozn.: Skôr ako sa pustíme do varenia, hrach prepláchneme a cez noc namočíme.
Kaša:
Krok 1:
Vodu zlejeme a hrach uvaríme v čistej, neosolenej vode. Varíme približne 50 minút.
Krok 2:
Osolíme morskou soľou a varíme ďalších 10 minút.
Krok 3:
Na úplný záver kašu ochutíme sójovou omáčkou.
Pozn.: V prípade, ak chceme kašu jemnú, tak ju môžeme rozmixovať.
Na ozdobu:
Nadrobno nakrájanú cibuľku osmažíme sa sezamovom oleji.
SERVÍROVANIE:
Hrachovú kašu naservírujeme na tanier, ozdobíme opraženou cibuľkou a podávame s varenou pohánkou a mrkvovo-uhorkovým šalátom.
Dobrú chuť 😊
NÁŠ TIP:
Na obed sa na našich stoloch pomerne často objavuje hrachová kaša. Ale skúšali ste si dať hrachovú omáčku na raňajkovú kašu? – Ovsená kaša so strukovinovou omáčkou.
Nech sa páči, vyskúšajte 😊