receptyzdravia-psenova-rozpravka-featured

Lúpané proso alias pšeno sa teší čoraz väčšej popularite, lebo je bezlepkové, zdravé, výživné a dá sa pripraviť na veľa spôsobov. Poznali ho už naše staré a prastaré mamy, ktoré z neho robili viaceré pokrmy.
Pšeno je jediná zásaditá obilnina, preto je veľmi vhodné na zdravé maškrty.

čas prípravy - 30 minút
4 porcie
Element ZEM a VODA

SUROVINY:

Cesto:
Na ochutenie cesta:
Poleva:
Na ozdobu:

Elementy

Ovplyvnené orgány

Choroby

Diéta

Druh jedla

Suroviny

Aktívne látky

Ročné obdobie

POSTUP:

Cesto:

Krok 1:

Vodu necháme zovrieť.

Krok 2:

Do horúcej vody pridáme štipku soli, ryžový sirup a vsypeme pšeno. Varíme 20 minút. 

Krok 3:

Uvarené pšeno rozdelíme na dve časti.

Krok 4:

Do jednej časti zamiešame mak a do druhej časti mleté orechy.

Krok 5:

Po zamiešaní naplníme tortovú formu najskôr orechovým pšenom a potom makovým pšenom. 

Krok 6:

Cesto na záver dobre utlačíme.

Poleva:

Krok 1:

Všetky suroviny spolu dobre premiešame, aby sme vytvorili jemnú sladkú polevu.

Krok 2:

V prípade potreby polevu môžeme nariediť horúcou vodou.

Dokončenie:

Po vychladnutí koláč vyklopíme, povrch polejeme polevou a na záver tortu dozdobíme mandľami alebo kokosom.

SERVÍROVANIE:

Po stuhnutí polevy dezert nakrájame a podávame. 
Dobrú chuť 😊

NÁŠ TIP:

V kuchyni sa využívajú rôzne druhy sladidiel, napríklad aj v tomto recepte sme použili dva druhy prírodných sirupov. Ak by Vás zaujímal rozdiel medzi jednotlivými druhmi sladidiel, tak zaujímavé informácie sa môžete dozvedieť v článku – Zloženie sladidiel.
Sladidlá sa najčastejšie používajú do dezertov, ale čo tak skúsiť napríklad – Popcorn.
Nech sa páči, vyskúšajte 😊

Zdieľať:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Podobné

Ľudia podľa Elementov

V škole by nás mali učiť ďaleko dôležitejšie veci ako čítať, písať, počítať a základné informácie o svete. Každý z nás by mal vedieť to