Lúpané proso alias pšeno sa teší čoraz väčšej popularite, lebo je bezlepkové, zdravé, výživné a dá sa pripraviť na veľa spôsobov. Poznali ho už naše staré a prastaré mamy, ktoré z neho robili viaceré pokrmy.
Pšeno je jediná zásaditá obilnina, preto je veľmi vhodné na zdravé maškrty.
SUROVINY:
Cesto:
- 2,5 šálky pramenitej vody
- štipka soli
- 3 PL ryžového sirupu - kúpiť TU
- 1 šálka pšena - kúpiť TU
Na ochutenie cesta:
- 2 PL vlašských orechov – mletých
- 2 PL mletého maku
Poleva:
- 2 PL Tahini – sezamové maslo - kúpiť TU
- 1 PL javorový sirup - kúpiť TU
- 1 PL Karob - prášok
Na ozdobu:
- mandle alebo kokos
Elementy
Ovplyvnené orgány
Choroby
Diéta
Druh jedla
Suroviny
Aktívne látky
Ročné obdobie
POSTUP:
Cesto:
Krok 1:
Vodu necháme zovrieť.
Krok 2:
Do horúcej vody pridáme štipku soli, ryžový sirup a vsypeme pšeno. Varíme 20 minút.
Krok 3:
Uvarené pšeno rozdelíme na dve časti.
Krok 4:
Do jednej časti zamiešame mak a do druhej časti mleté orechy.
Krok 5:
Po zamiešaní naplníme tortovú formu najskôr orechovým pšenom a potom makovým pšenom.
Krok 6:
Cesto na záver dobre utlačíme.
Poleva:
Krok 1:
Všetky suroviny spolu dobre premiešame, aby sme vytvorili jemnú sladkú polevu.
Krok 2:
V prípade potreby polevu môžeme nariediť horúcou vodou.
Dokončenie:
Po vychladnutí koláč vyklopíme, povrch polejeme polevou a na záver tortu dozdobíme mandľami alebo kokosom.
SERVÍROVANIE:
Po stuhnutí polevy dezert nakrájame a podávame.
Dobrú chuť
NÁŠ TIP:
V kuchyni sa využívajú rôzne druhy sladidiel, napríklad aj v tomto recepte sme použili dva druhy prírodných sirupov. Ak by Vás zaujímal rozdiel medzi jednotlivými druhmi sladidiel, tak zaujímavé informácie sa môžete dozvedieť v článku – Zloženie sladidiel.
Sladidlá sa najčastejšie používajú do dezertov, ale čo tak skúsiť napríklad – Popcorn.
Nech sa páči, vyskúšajte 😊