Rozhovor s Petrom Planietom

ludiapodlaelementov-rozhovor-s-petrom-planietom-featured

Prečítajte si rozhovor šefredaktorky časopisu Slovenka – zdravie rodiny s Petrom Planietom:

Pán Planieta, vy sa zdravým životným štýlom a stravou zaoberáte od svojich 17-tich rokov, ale profesne sa jej venujete od roku 2003. Akej práci ste sa venovali predtým?

Vždy som rád opravoval veci, či už to boli topánky alebo pokazený mixér a nakoniec to bolo naše auto. A tak som sa vyučil za automechanika, a potom som sa päť rokov venoval tejto práci. Opravoval som rôzne autá, od škodovky po jaguáre. Po určitom čase som už neopravoval autá, ale stal som sa meničom. Namiesto opravy vodnej pumpy sa kúpila nová, pričom cenovo vychádzala niekoľko krát drahšie ako jej oprava. Tu už som cítil, že sa prestávam rozvíjať a tak som premýšľal o zmene.

Prečo ste sa rozhodli začať so zdravou stravou?

Nakoľko som už vnímal, že môj rozvoj sa zastavuje, tak som sa začal viac venovať druhej oblasti, ktorú som miloval a to bol šport. Čím viac som cvičil, tým viac sa mi objavovali nejaké zdravotné problémy ako senná nádcha, pálenie záhy, časte angíny a nakoniec bolesti kĺbov. Hľadal som pomoc u našich doktorov, ale tí mi predpisovali iba lieky a problémy sa stále vracali. Tak som sa rozhodol, že si pomôžem sám. Navštívil som veľa liečiteľov, prečítal som veľa kníh a absolvoval veľa kurzov. Po tých všetkých skúsenostiach som zistil, že musím upraviť a vyladiť stravu. A tak som začal študovať rôzne stravovacie systémy, ktoré ma priviedli k zdravému stravovaniu.

Keď som si prečítala váš stručný životopis, mala som pocit, že ste absolvovali asi všetky kurzy týkajúce sa zdravia a výživy, aké existujú. Pomohlo vám to komplexnejšie dívať sa na ľudské zdravie?

Áno, vďaka všetkým tým kurzom, ktoré som absolvoval, sa dnes môžem komplexne pozerať na svoje zdravie a zdravie mojich klientov. Vďaka tomu viem určiť príčinu problému, kde a prečo choroba vznikla. U niekoho to môže byť zlá práca, u iných sú to zlé vzťahy. U ďalších môže byť problém, že majú v živote málo pohybu, alebo že zase cvičia veľa. No všetci máju rozladený jedálniček, ktorý treba určite nastaviť a vyladiť.

Prednášate, máte poradenskú ambulanciu, píšete knihy, máte obchod so zdravými potravinami a reštauráciu a popritom všetkom sa stíhate venovať aj rodine. Bez stresov, so stojickým pokojom. Ako je to možné?

Všetko je to záležitosť energie a rozvoja. Pracovne veľa veci delegujem a spolupracujem s ľudmi, ktorí milujú svoju prácu a nemusíte ich naháňať, aby pracovali. A keď vám funguje telo, máte veľa energie, tak dokážete riešiť veľa vecí naraz a máte chuť stále niečo robiť, tvoriť …. Tak ako porsche sa z Bratislavy do Žiliny dostane cca za 1hod., ale trabantu to bude trvať pól dňa. Takže ak človek nemá energiu, tak nemôže mať výkon a dostáva sa do stresu.

V jednom rozhovore s vami odznelo, že až za 75 percent neduhov, ktorými trpí ľudstvo, môže strava. To znamená, že stravou môžeme naopak aj liečiť…

Dnes veľa ľudí a doktorov hovorí, že za zdravotné problémy, ktoré dnes ľudia máju môže stres. Ale v Čine sa hovori: „Otec choroby je neistý a tvorí ho 25% ( stres, prostredie, genetika…), ale matkou je vždy strava a tvorí ju 75%“. Ja to môžem potvrdiť, nakoľko niekedy mám toľko prace, že spím 1 – 2 hod., ale nikto to na mne nevidí. Nedávno som mal jedného podnikateľa na konzultácii a ten keď mi povedal dátum narodenia, tak som mu povedal, že má iba o rok viacej ako ja, a že vyzerá ako môj ocino (vekom). On priznal, že sa cíti ako dôchodca. Ešte som sa ho spýtal, že načo mu budú zarobené peniaze, keď si ich nebude môcť užiť a časom sa jeho život obráti na chodenie po doktoroch. On sa rozhodol to zmeniť, upravil som mu jedálniček a jeho život sa energeticky a zdravotne zmenil. Vďaka úprave jedálnička a životného štýlu sa naši klienti zbavili alergii, atopického ekzému, chronických tráviacich problémov, schudli desiatky kilogramov…..

Kedy naposledy ste boli u lekára?

U lekára? :-))))) Asi tak pred piatim rokmi a to iba po potvrdenie pre poisťovňu. Naša dcéra má 8 rokov a ešte nikdy nejedla lieky. Nedávno keď bola manželka pre potvrdenie do letnej školy, pani doktorka hovorila, že by mohla niekedy prísť aj s dcérou, aby videla ako vyrástla. Manželka chodí pravidelne aj na odber krvi a vždy sú jej výsledky super. Ona sama nosila štvorky dioptrie a úpravou stravy a očnou jógou dnes nenosí žiadne.

A teraz z druhej strany. Konzultujete svoju prácu niekedy aj s lekármi? Ako na vašu prácu reagujú?

S klasickým lekármi nie, lebo tí nehľadajú odpovede ako pomôcť svojim pacientom. Ale iba s tými, ktorí ďalej študujú napr. homeopatiu, čínsku medicínu a iné alternatívne smery, lebo vedia, že ak máju chorému človeku pomôcť, tak západná medicína je na to krátka, lebo nerieši človeka komplexne. Sám mám priateľov lekárov, ktorí napr. namiesto liekov pri prepracovaní predpíšu pacientovi 3 dni spánku, aj keď on chcel lieky. A takýto lekár vie, akú moc ma výživa človeka a dávajú mi za pravdu. V Čine boli lekári platení, keď mali zdravých klientov. Akonáhle ochorel, prestali ich platiť a tak sa lekár snažil, aby bol klient čím skôr zdravý. Takýto doktori boli považovaní za lekárov.

Keď sme sa rozprávali zaujalo ma, keď ste hovorili o káve – že ľudia ju vlastne nepijú preto lebo im chutí, ale preto, že im nefunguje správne srdce. To znamená, že ľudia intuitívne siahajú po potravinách, ktoré im riešia problémy s vnútornými orgánmi?

Z praxe viem, ze bežný človek pije kávu kvôli chuti, ale všetko čo jeme a pijeme si priťahujeme, aby sme podporili svoje slabé orgány. Káva a čokoláda posilňujú srdce a tenké črevo. Zatiaľ som nestretol človeka, ktorý mal rád kávu alebo čokoládu, že by nemal energeticky oslabený element OHEN – srdce a tenké črevo. Niektorí to už vedeli, mali napr. problémy s tlakom, cholesterolom, cievami, alebo únavou….

Ste veľkým propagátorom očisty podľa piatich elementov. Kým ste prišli na to, že toto je systém stravovania, ktorý funguje, čím všetkým ste si museli prejsť? Ako ste sa k nej dostali?

Ja som si sám vyskúšal väčšinu stravovacích systémov na sebe napr. mäsovú stravu, oddelenú stravu, vegetariánstvo, živú stravu, stravovanie podla krvných skupín, makrobiotiku, stravovanie podľa piatich elementov a iné. Dnes viem, ktorý systém ako funguje a väčšina z nich majú len jeden pohlaď na stravovanie človeka. Systémy, ktoré naozaj fungujú sú Ajurvéda, Makrobiotika a Čínska medicína. Posledné dva využívajú princíp piatich elementov a takto som sa k tomu dostal. Päť elementov spôsobilo, že dnes nemám alergiu, tráviace problémy, kĺbové problémy a ani žiadne iné.

Aké sú základné princípy očisty podľa piatich elementov? To asi bude v druhom článku???

V mnohých diétach sa prízvukuje pitný režim. Na druhej strane piť príliš veľa vody tiež nie je dobré. Koľko je už príliš?

Pitný režim je dôležitý, ale je v ňom veľa otáznikov. Koľko teda piť? Bežne je to plus mínus 1,5 – 2l filtrovanej vody denne. No ľudia, ktorí máju suchú stravu – chlieb, chipsy alebo športovci, by mali piť minimálne o 1l filtrovanej vody viacej. Najlepšou kontrolkou je malá potreba. Moč nemá byť ani príliš svetlý a ani príliš tmavý a ak je pitný režim v poriadku, tak na malú chodíme min. 3x a maximálne 6x. Ak niekto chodí menej ako 3x, je to známka, že pije málo. Ak niekto chodí viacej ako 6x, je to známka, že pije veľa alebo že má energeticky oslabený element VODA – obličky, močový mechúr.

S akými najčastejšími problémami prichádzajú za vami najčastejšie vaši klienti?

Zo všetkým s čím aj za lekárom, okrem chirurgie :-))) S chronickými tráviacimi problémami, s alergiami, s ekzémami, s kĺbovými problémami, ale aj so vzťahovými a psychickými problémami.

Dodržiavanie pravidiel pri akejkoľvek diéte či očiste plus jojo efekt, to je presne to, čo mnohých odrádza, a tak radšej mávnu rukou a dajú si hajú p ďalší rezeň. Ako motivujete svojich klientov, keď majú podobnú ,,krízu”? Viete poradiť všeobecne ľuďom, ako neprestať, keď je to najťažšie?

Väčšina očíst a diét má jojo efekt a tým, že neriešia človeka komplexne, tak sa problémy vracajú. Ku mne väčšinou chodia ľudia ktorí hľadajú odpovede a sú pripravení na zmenu. Po konzultácii sú všetci motivovaní tak, že vedia čo robiť, ako získať naspäť svoje zdravie a aj si ho udržať. Väčšine sa to aj podarí a o tom hovoria aj skúsenosti našich klientov.

A ako ustáť krízu? Moji klienti volajú mne a po rozhovore so mnou sú opäť schopní kráčať ďalej. Pre tých čo chcú radu alebo návod tak tu je. Ak sa chcete zbaviť napr. závislosti na sladké alebo vážnej choroby, ako prvé – nájdite si dôvod, prečo to chcete zmeniť a ako druhé – čo za to chcete. Ja tomu hovorím obchod s vesmírom. Nám keď sa mala narodiť dcéra, doktor pri kontrole hovoril, že hrozí, že dieťa bude mať Downov syndróm. A tak som sa rozhodol, že dokedy sa dcéra nenarodí, nebudem jesť žiadne sladkosti ( to bola moja najväčšia slabosť a závislosť) a bol to trochu extrém, lebo som nejedol ani ovocie. Túto dohodu som spravil vo februári, dcéra sa narodila v septembri a ja som jedol prvú sladkosť až v októbri. No pritom som mal 3x v ústach zdravú sladkosť z nášho obchodu, ale v tom mi srdce povedalo: A čo tvoja dohoda a zdravie tvojej dcéry, chceš aby bola zdravá?. A tak som to vypľul do koša a s myšlienkou, že kvôli zdraviu dcéry to nezjem. V septembri sa dcéra narodila zdravá a je to tak dodnes.

No pre mňa je top, že ja som sa zbavil závislosti na sladké. Aj keď to bolo zdravé sladké, spôsobovalo mi to väčšinu mojich zdravotných problémom. A obchod s vesmírom už pomohol veľa mojím klientom zbaviť sa či už choroby alebo závislosti.

Práve teraz vám vychádza nova kniha. Priblížte nám, čo v nej čitatelia nájdu.

Nová kniha sa volá VARÍME S LÁSKOU – Recepty na ktoré ste čakali. Je zaujímavá v tom, že tam nájdete návody ako sa začať zdravo stravovať, ktoré potraviny preferovať, a ktoré obmedzovať. Taktiež je tam rozobratých päť elementov, ale aj potraviny podľa elementov. Čitatelia tam nájdu aj vzorový týždňový sezónny jedálniček na jar, jeseň, leto a zimu, ale aj vzorový detsky týždeň. No a samozrejme nemôžu chýbať aj zdravé desiaty a lahodné dezerty. Väčšina receptov je aj pre celiatikov. Kuchárka vám má pomôcť objaviť vlastnú kreativitu pri varení, ušetri vám náklady za stravovanie, lebo recepty sú jednoduché a v každom dni je super rýchly recept čim aj ušetríte čas. Po uvarení jedla si poviete, keď je to také jednoduché a keď je to také dobré a ešte to aj výborne vyzerá a ešte ma to aj harmonizuje – cítim sa super, tak si už len poviete, že takéto jedlá chcem a budem jesť do konca môjho života. A to je môj príbeh.

Zdieľať:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Podobné

Ľudia podľa Elementov

V škole by nás mali učiť ďaleko dôležitejšie veci ako čítať, písať, počítať a základné informácie o svete. Každý z nás by mal vedieť to