strasiacivpodpazusi

Nepríjmené „mapy“ pod pazuchou sú veľkým faux pas v dnešnej spoločnosti a rozhodne nám na našej pútavosti nepridávajú. Výsmešné pohľady ľudí nie sú príjemné pre nikoho. Hlavne v prípade, keď je toľko voľne predajných antiperspiranov a deodorantov na našom trhu. Ani jedna z nás alebo vás páni, by nechcela byť tou ženou z reklamy, ktorá zdvihne ruku v autobuse a okolo pristojaci odídu so zvraštenou tvárou. Všetky by sme chceli byť iba tou slečnou v druhej polovici reklamy, keď sa muži za nami otáčajú a vrhajú sa nám do náručia vďaka našemu voňavému podpazušiu.

Čo však dosahujú už spomínané prípravky? Človek sa prestane potiť. Potenie patrí k prirodzeným procesom ľudského tela, tak ako napríklad malá potreba.

Čo je tým zázrakom čo zabraňuje tak prirodzenému procesu ako je potenie v našom tele? Je to pán Hliník. Pán Hliník sa odsťahoval nie len do Humpolca, ale do celého sveta.

Hliník bol po dlhú dobu považovaný za netoxický, a tak je bežnou súčasťou rôznych produktov farmaceutického a kozmetického priemyslu. Vstupuje do našich potravín v podobe tetrapakových obalov na mlieko a džúsy, z obalov na hotové jedlá, z mrazených nápojov, syrov či piva. Väčšinou si však neuvedomuje, že značné množstvo hliníku sa dostáva do našeho tela cez kožu v podobe rôznych kozmetických prostriedkov. Nachádzame ho v krémoch, deodorantoch, mastiach, vlhkých obrúskoch aj tampónoch, v rôznom označení – aluminum hydroxide, aluminum oxide, aluminum chlorohydrate, aluminum silicate, aluminum stearate a aluminum octenylsulfate.

Soli hliníku patria medzi významné aktívne zložky antiperspirantov a deodorantov. Ich používanie je veľmi rozšírené, používajú ich už aj malé deti a dospievajúca mládež. Predovšetkým však ženy sú tie, ktoré si aplikujú stále väčšie množstvo kozmetických prípravkov obsahujúcich hliník v oblasti podpazužia, dokonca niekoľkokrát denne. Neurotoxický hliník sa dostáva aplikáciou spomínaných produktov na citlivé, sliznicou pokryté miesta, kde sa veľmi ľahko vstrebáva a vstupuje do krvného obehu.

Okrem hliníka obsahujú kozmetické “podpazušné” produkty rôzné iné zlúčeniny zdraviu škodlivé, ako sú parabény, ftaláty, syntetické parfémy a iné chemikálie, ktoré majú preukázateľnú estrogénnu aktivitu. Ich zložky sa absorbujú do kože, čo je častokrát uľahčené v dôsledku holenia chĺpkov v podpazuší.

Klinické študie poukazujú na to, že značný počet prípadov rakoviny pŕs začína u žien práve v oblasti, kam sa aplikuje „podpazušná“ kozmetika.

Na slovenskom trhu je už dostupná aj kozmetika bez obsahu parabénov a ftalátov, deodoranty a antiperspiranty bez obsahu hliníka. Je na každom z nás, ktorou cestou sa rozhodneme ísť a akú kozmetiku budeme používať. Nerozhodujte sa však až keď bude neskoro, keď si nájdete hrčku pod pazuším.

Zdieľať:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Podobné

Ľudia podľa Elementov

V škole by nás mali učiť ďaleko dôležitejšie veci ako čítať, písať, počítať a základné informácie o svete. Každý z nás by mal vedieť to