receptyzdravia-strudla-featured

Pravá štrúdľa je z ťahaného cesta, ktoré chce na prípravu cvik a zručnosti. Preto takýto druh štrúdle nechajme odborníkom, a spolu si pripravíme verziu štrúdle, ktorá nie je náročná na prípravu.

čas prípravy - 2,5 hodiny
4 porcie
Element VODA, DREVO a ZEM

SUROVINY:

Cesto:
Plnky:
- jablková:
- maková:
- orechová:

Elementy

Ovplyvnené orgány

Choroby

Diéta

Druh jedla

Suroviny

Aktívne látky

Ročné obdobie

Pozn.: Podľa toho akú plnku si zvolíme, budeme podporovať rôzne elementy:
– maková, orechová – podporuje element VODA – obličky, močový mechúr
– jablková – podporuje element DREVO – pečeň, žlčník, ale aj element ZEM – žalúdok, slezina, slinivka.

POSTUP:

TIP 1:  Pri príprave plnky môžeme namiesto sladu alebo trstinového cukru použiť ryžový sirup.

TIP 2: Ak niekto nemá rád sladké, ale má rád makovú plnku, stačí zmiešať mak s nastrúhanou mrkvou. Nemusí vôbec pridávať slad, višne ani hrozienka. 

Krok 1:

Suroviny dobre zmiešame a vytvoríme cesto, ktoré zabalíme do potravinovej fólie a necháme v chladničke odpočívať aspoň 12 hodín.

Krok 2:

Keď cesto vyberieme z chladničky, necháme ho chvíľu „povoliť“. Zatiaľ si pripravíme obrus a trochu múky.

Krok 3:

Cesto rozdelíme na tri rovnaké diely a obrus posypeme múkou. 

Krok 4:

Vezmeme si jeden diel cesta vyvaľkáme ho čo najtenšie. Tiež ho môžeme vytiahnuť rukami.

Krok 5:

Vyvaľkané cesto naplníme pripravenou plnkou a zvinieme. Pri rolovaní cesta môžeme použiť obrus. 

Pozn.: krok 4 a 5 opakujeme.

Krok 6:

Štrúdľu pečieme v rúre vyhriatej na 170°C 35-40min.

Plnky:

- jablková:

nastrúhané jablká, trstinový cukor, kukuričnú krupicu a škoricu zmiešame.

Pozn.: ak sú jablká dostatočne sladké, nemusíme ich sladiť.

- maková:

pomletý mak zalejeme horúcim mliekom pridáme slad, hrsť kukuričnej krupice a zamiešame. Podľa chute môžeme pridať hrozienka alebo višne.

- orechová:

pomleté orechy zalejeme horúcim mliekom, pridáme slad a kukuričnú krupicu a zamiešame.

SERVÍROVANIE:

Po upečení a vychladnutí štrúdľu nakrájame a podávame.
Dobrú chuť 😊

NÁŠ TIP:

Pochutili ste si na makovej alebo jablkovej štrúdle, a už rozmýšľate čo makové by ste si dali nabudúce? Môžete vyskúšať – Ryžová kaša s makom, ktorú si môžete dať nielen na raňajky.
Alebo ak by ste mali chuť na niečo orieškové, máme pre Vás recept – Orechové guličky.
Nech sa páči, vyskúšajte😊

Zdieľať:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Podobné

Ľudia podľa Elementov

V škole by nás mali učiť ďaleko dôležitejšie veci ako čítať, písať, počítať a základné informácie o svete. Každý z nás by mal vedieť to