Pravá štrúdľa je z ťahaného cesta, ktoré chce na prípravu cvik a zručnosti. Preto takýto druh štrúdle nechajme odborníkom, a spolu si pripravíme verziu štrúdle, ktorá nie je náročná na prípravu.
SUROVINY:
Cesto:
- 500 g hladkej špaldovej múky - kúpiť TU
- 4 PL umeocot - kúpiť TU
- 4 PL oleja
- 250 ml vlažnej vody
Plnky:
- jablková:
- 1 kg jablká
- 1 hrsť trstinového cukru - kúpiť TU
- 1 hrsť kukuričnej krupice
- škorica
- orechy - podľa chuti
- maková:
- 500 g pomletého maku
- 1 dcl mlieko - ryžové, ovsené, sójové
- 4 PL sladu
- hrsť kukuričnej krupice
- hrozienka či višne – podľa chuti
- orechová:
- 500 g vlašské orechy – mleté
- 1 dcl mlieko - ryžové, ovsené, sójového
- 2 PL sladu
- 1 hrsť kukuričnej krupice
Elementy
Ovplyvnené orgány
Choroby
Diéta
Druh jedla
Suroviny
Aktívne látky
Ročné obdobie
Pozn.: Podľa toho akú plnku si zvolíme, budeme podporovať rôzne elementy:
– maková, orechová – podporuje element VODA – obličky, močový mechúr
– jablková – podporuje element DREVO – pečeň, žlčník, ale aj element ZEM – žalúdok, slezina, slinivka.
POSTUP:
TIP 1: Pri príprave plnky môžeme namiesto sladu alebo trstinového cukru použiť ryžový sirup.
TIP 2: Ak niekto nemá rád sladké, ale má rád makovú plnku, stačí zmiešať mak s nastrúhanou mrkvou. Nemusí vôbec pridávať slad, višne ani hrozienka.
Krok 1:
Suroviny dobre zmiešame a vytvoríme cesto, ktoré zabalíme do potravinovej fólie a necháme v chladničke odpočívať aspoň 12 hodín.
Krok 2:
Keď cesto vyberieme z chladničky, necháme ho chvíľu „povoliť“. Zatiaľ si pripravíme obrus a trochu múky.
Krok 3:
Cesto rozdelíme na tri rovnaké diely a obrus posypeme múkou.
Krok 4:
Vezmeme si jeden diel cesta vyvaľkáme ho čo najtenšie. Tiež ho môžeme vytiahnuť rukami.
Krok 5:
Vyvaľkané cesto naplníme pripravenou plnkou a zvinieme. Pri rolovaní cesta môžeme použiť obrus.
Pozn.: krok 4 a 5 opakujeme.
Krok 6:
Štrúdľu pečieme v rúre vyhriatej na 170°C 35-40min.
Plnky:
- jablková:
nastrúhané jablká, trstinový cukor, kukuričnú krupicu a škoricu zmiešame.
Pozn.: ak sú jablká dostatočne sladké, nemusíme ich sladiť.
- maková:
pomletý mak zalejeme horúcim mliekom pridáme slad, hrsť kukuričnej krupice a zamiešame. Podľa chute môžeme pridať hrozienka alebo višne.
- orechová:
pomleté orechy zalejeme horúcim mliekom, pridáme slad a kukuričnú krupicu a zamiešame.
SERVÍROVANIE:
Po upečení a vychladnutí štrúdľu nakrájame a podávame.
Dobrú chuť 😊
NÁŠ TIP:
Pochutili ste si na makovej alebo jablkovej štrúdle, a už rozmýšľate čo makové by ste si dali nabudúce? Môžete vyskúšať – Ryžová kaša s makom, ktorú si môžete dať nielen na raňajky.
Alebo ak by ste mali chuť na niečo orieškové, máme pre Vás recept – Orechové guličky.
Nech sa páči, vyskúšajte😊