Detoxikácia tela – Ryžová kúra

detoxryzou
Kúra celozrnnou varenou ryžou je vhodná na detoxikáciu a ozdravenie celého organizmu, čo má pozitívny vplyv na celkový duševný stav a vitalitu.

Jej absolvovanie pomáha oslobodiť sa od závislosti na škodlivých stravovacích návykoch a nezdravých potravinách – to sa častokrát, napriek snahe, nemusí podariť. Podmienkou je, aby sme túto chuťovú závislosť neskôr opäť neoživovali.

Odporúča sa na detoxikáciu organizmu pri liečení:

  • žalúdočno-črevných
  • žlčníkovo-pečeňových chorôb,
  • pri srdcovo-cievnych ťažkostiach
  • pri poruchách látkovej výmeny,
  • artritíde,
  • reumatizme
  • takisto pri nedostatočnosti obličiek,
  • vysokom krvnom tlaku,
  • poškodeniach kože a nechtov
  • pri vypadávaní vlasov.

Celozrnná/naturálna ryža obsahuje z obilnín najhodnotnejšie:

  • bielkoviny,
  • nenasýtené mastné kyseliny,
  • asi 73 percent uhľohydrátov,
  • vitamíny BI, B2, B3, vitamín E
  • z minerálnych látok malé množstvo sodíka, ale veľa draslíka, horčíka, fosforu, kremíka a tiež zinok, vápnik
  • a samozrejme vlákninu.

Celozrnná ryža má značný obsah kyseliny glukurónovej, ktorá sa v tele za pomoci enzýmu glukuronidázy viaže s cudzorodými, ťažko odbúrateľnými jedovatými látkami, ktoré je potom telo schopné vylúčiť a zbaviť sa ich.
Vitamín B obsiahnutý v naturálnej ryži sa dobre vstrebáva do nervovej sústavy a pomáha pri depresiách.
A pretože celozrnná ryža neobsahuje glutén, je vhodná aj pre celiatikov.

Najvhodnejšie obdobie očisty:
– Najlepšie je túto kúru zaradiť do pôstneho obdobia od popolcovej stredy do Veľkej noci.
– Ďalšie vhodné obdobia sú jesenná rovnodennosť a letný slnovrat, čiže na prelomoch ročných období.

Dĺžka očisty:
– 12 dní

Suroviny a príprava:
1. fáza – deň 1. –  3.:
  • Varená celozrnná ryža – základná:
    • 1 diel celozrnná ryža
    • 2 diely filtrovaná voda
      Príprava:
    • Večer pred – ryžu 3 -5 x prepláchneme, plávajúce nečistoty zlejeme a ryžu scedíme
    • prepláchnutú ryžu zalejeme dvojnásobným množstvom vody a necháme do druhého dňa
    • ráno – vodu nezlievame, pretože ryžu varíme vo vode, v ktorej sa máčala
    • ryžu privedieme k varu a oheň stiahneme na minimum,
    • penu, ktorá sa na hladine vytvorila naberieme lyžicou a odstránime
    • hrniec prikryjeme čo najtesnejšou pokrývkou a pomaly varíme pokiaľ sa všetka voda nevsiakne
    • po uvarení ryžu premiešame a necháme ešte zakrytú pod utierkou a pokrievkou dôjsť ½ – 1 hodinu.
2. Fáza – deň 4. – 12.:
  • Varená celozrnná ryža – osolená:
    • 1 diel celozrnná ryža
    • 2 diely filtrovaná voda
    • štipka morskej soli
      Príprava:
    • ryžu varíme rovnako ako ryžu základnú, len pridáme štipku morskej soli.
    • Kto by chcel, môže ju variť so strúčikom pokrájaného cesnaku a dochutiť napríklad majoránom.
  • Zeleninová príloha:
    • zelenina – podľa zoznamu uvedeného v Postupe očisty – deň 4.-6.
    • voda
    • štipka soli
      Príprava:
    • zeleninu osolíme štipkou soli a udusíme v malom množstvom vody.
    • môžeme ju aj uvariť v pare alebo upiecť v rúre.
    • varíme ju krátko – najviac 3 až 10 minút podľa druhu zeleniny
3. fáza – deň 7. –  12.:
  • Strukoviny – príloha:
    • strukoviny – podľa zoznamu uvedeného v Postupe očisty – deň 7.-12.
    • voda
    • soľ
    • korenie – rasca, fenikel, aníz, bazalka
    • morské riasy – napr. Kombu – podľa chuti
      Príprava:
    • Strukoviny viackrát prepláchneme a namočíme na 6 až 12 hodín (podľa ich veľkosti a teploty vody – bôb, fazuľky azuki až na 20 hodín).
    • Ak sa na povrchu vody vytvorila už pena, je to znak, že správna doba namočenia už bola prekročená.
    • strukoviny varíme v tej istej vode bez soli až do mäkka – iba bôb a červená šošovica tvorí výnimku, varí sa v osolenej vode
    • po uvarení strukoviny osolíme
    • Do vody pridávame korenie, ktoré uľahčuje ich varenie a naše trávenie
4. Fáza – deň 9. – 12.:
  • Zeleninový šalát:
    • zelenina – napr. cibuľa, kapusta, mrkva, petržlen, zeler
    • „zelené“ – napr. petržlenová alebo zelerová vňať, kučeravý kel, ružičkový kel, mladé kalerábové alebo karfiolové listy alebo brokolica
    • na osolenie – trocha morskej soli alebo vegeta bez glutamátu sodného napr. Soľčanka, Vegetana alebo sójová omáčka
    • za studena lisovaný olej – napr. olivový, tekvicový
    • na okyslenie – citrónová šťava alebo jablkový ocot alebo kvasená zelenina
      Obvyklá príprava šalátu:
    • jemne pozdĺž vlákien nakrájame cibuľu a rukou ju rozmrvíme,
    • na hrubom strúhadle nastrúhame kapustu,
    • na jemnom strúhadle mrkvu, trochu petržlenu, zeleru,
    • pridáme niečo zelené, napr. nasekanú petržlenovú alebo zelerovú vňať, alebo kučeravý kel, ružičkový kel či mladé kalerábové alebo karfiolové listy, alebo aj brokolicu.
    • trochu posolíme
    • pridáme za studena lisovaný panenský olej
    • okyslíme
    • všetko dôkladne premiešame
Poznámka:
  • Ryža:
    • V prvých 3 dňoch očisty je dôležité ryžu pripravovať úplne bez soli a tuku – napriek čomu nie je bez chuti oproti bielej ryži.
    • Naturálna ryža je charakteristická orieškovou chuťou a pri dlhšom žutí, vďaka štiepeniu škrobov slinami, získava sladkastú chuť.
    • Celozrnná ryža sa tiež nazýva hnedá alebo ryža natural, a býva dlhozrnná alebo guľatá.
  • Zelenina:
    • Zeleninu pripravujeme s trochou morskej soli, bez oleja a tak, aby nedochádzalo k vylúhovaniu minerálov a vitamínov, ktoré sú podstatné, aby naše telo bolo zdravé.
    • Veľmi potrebná je tiež zelená – listová zelenina – ktorú iba krátko povaríme v horúcej slanej vode, alebo v pare.
      Najjednoduchšie však je, ju primiešať krátko pred dovarením k ostatnej pripravovanej zelenine.
    • Zeleninu striedame jednotlivo alebo kombinujeme naraz len málo druhov.
    • Na rozdiel od ryže je potrebné pripraviť ku každému jedlu zeleninu čerstvú a variť ju len krátko – najviac 3 až 10 minút podľa druhu zeleniny.
    • Nepoužívame mrazenú a sterilizovanú zeleninu z obchodu.
  • Strukoviny:
    • Strukoviny nikdy nevaríme so soľou, pretože by sa varili veľmi dlho alebo by sa vôbec neuvarili. Iba bôb a červená šošovica tvorí výnimku, varí sa v osolenej vode.
    • V prípade, ak je voda po namočení horká alebo nás strukoviny nadúvajú, tak vodu vylievame a varíme ich v novej vode.
    • V kombinácii s ryžou sú strukoviny pre organizmus zdrojom plnohodnotných bielkovín.
    • Strukoviny obsahujú veľa kyseliny listovej (vitamín B9), ktorá je dôležitá pri odbúravaní zvyškového agresívneho homocysteinu tvoriaceho sa v bunkách, čím predchádzame mnohým civilizačným chorobám ako ateroskleróze, rakovine, nervovým poruchám.
    • Najhodnotnejšia a veľmi chutná je sója, ktorá obsahuje až 2 krát toľko bielkovín ako mäso. Niekto však na ňu môže byť alergický.
    • Pri sóji však vodu po namočení treba zliať a variť ju v čerstvej vode (asi 45 minút v tlakovom hrnci, alebo v normálnom hrnci približne 3 hodiny). Táto doba je potrebná tiež preto, aby sa deaktivoval inhibítor enzýmu tripsínu, ktorý bráni správnemu stráveniu bielkovín zo sóje. Pri dlhšom varení už sója začína opäť tvrdnúť.
Dobré rady k očiste:
  • Dôležité je jesť pomaly, v duševnej pohode, ryžu dôkladne požuť a premiešať so slinami. Iba tak sa z nej získa maximum.
  • Požuť jedno sústo uvarenej ryže 40x sa považuje za štandard.
  • Pri liečení vážnejších, hlavne črevných porúch, treba jedno sústo požuť až 200krát.
  • Počas kúry piť :
    • dobrú pramenitú vodu,
    • bylinkové nesladené čistiace čaje – žihľavový.
    • vhodný je tiež čaj bancha (banča) alebo zelený čaj.
    • na prázdny žalúdok 30 min pred jedlom alebo 2 hodiny po ňom.
  • Nezriedka nás môže na začiatku kúry prekvapiť i niekoľkodňová zápcha.
    Nemusí nás to príliš znepokojovať, pretože celozrnná ryža nevytvára toxický obsah v črevách a stolica sa dostaví v správny čas, keď sa črevá dostatočne zregenerujú a posilnia.
  • ráno nám náladu môže značne vylepšiť tiež klystír s:
    • vlažnou prevarenou vodou
    • harmančekovým čajom,
    • iným vhodným nálevom (veľmi účinná je vlastná urina), za pomoci irigátora.
    • toto môžeme praktikovať niekoľko dní za sebou, alebo si dať urobiť výplach hrubého čreva.
Príznaky detoxikácie:
  • Prvé príznaky detoxikácie: 1. fáza – deň 1.-3.
    • okolo 2. až 3. dňa sa môže objaviť kríza, v podobe rôznych subjektívnych ťažkostí ako:
    • malátnosť,
    • únava,
    • slabosť,
    • bolesti hlavy,
    • depresia a ďalšie.

Je to následok uvoľňovania nahromadených toxínov a jedov z organizmu do krvi.
V takýchto prípadoch veľmi pomáha pohyb a aktivita na čerstvom vzduchu – 2 hodiny takejto aktivity denne by malo byť súčasťou denného režimu počas celej kúry.
Vhodné sú celodenné túry do prírody cez soboty a nedele, prípadne si vziať na to dovolenku.

  • Ďalšie príznaky detoxikácie: 2. fáza – deň 4.- 6.
    • V druhej fáze kúry sa väčšinou stratia subjektívne zdravotné ťažkosti, treba dbať na dostatok telesnej aktivity.
    • V tejto fáze dôjde väčšinou k výraznému zlepšeniu zdravotného stavu a prečistí sa myseľ.
    • Je dôležité, aby sa teraz kúra neprerušila, inak by sa zabránilo trvalému odstráneniu zdravotných problémov.
    • U mnohých ľudí je však úplne normálne, ak takmer počas celej kúry pociťujú telesný aj duševný útlm, všetko je individuálne.
    • Taktiež v tejto fáze, pri liečení vážnejších chorôb, je najlepšie konzumovať biologicky dopestovanú zeleninu.
Postup očisty:
1. Fáza – deň 1. – 3. – Celozrnná ryža bez soli a tuku:
  • Konzumujeme – iba :
    • Varená celozrnná ryža – základná
      • 3 x denne primerané množstvo.
  • Ráno nám náladu môže značne vylepšiť tiež klystír
Recept:
  • Varená celozrnná ryža – základná:
    • 1 diel celozrnná ryža
    • 2 diely filtrovaná voda
      Príprava:
    • večer – ryžu 3 -5 x prepláchneme, plávajúce nečistoty zlejeme a ryžu scedíme
    • prepláchnutú ryžu zalejeme dvojnásobným množstvom vody a necháme do druhého dňa
    • ráno – vodu nezlievame, pretože ryžu varíme vo vode, v ktorej sa máčala
    • ryžu privedieme k varu a oheň stiahneme na minimum,
    • penu, ktorá sa na hladine vytvorila naberieme lyžicou a odstránime
    • hrniec prikryjeme čo najtesnejšou pokrývkou a pomaly varíme pokiaľ sa všetka voda nevsiakne
    • po uvarení ryžu premiešame a necháme ešte zakrytú pod utierkou a pokrievkou dôjsť ½ – 1 hodinu.
Upozornenie:
  • hneď od začiatku kúry dochádza k výraznému zníženiu krvného tlaku, čo nie je nebezpečné, ale treba si dávať pozor na prudšie vstávanie, aby sme sa vyhli závratu, prípadne kolapsu.
  • V tejto fáze dochádza k najväčšiemu úbytku hmotnosti, pretože sa telo čistí od usadenín.
2. Fáza – deň 4. – 6. – Celozrnná ryža s krátko tepelne upravovanou zeleninou
  • trvá ďalšie 3 dni.
  • V tejto fáze očisty začneme konzumovať:
    • Varenú celozrnnú ryža – osolenú
    • Zeleninovú prílohu – obe uvarené podľa receptu uvedeného nižšie
  • množstvo zeleniny v 1 porcii neprekračuje 25% objemu ryže.
  • Najlepšia doba konzumácie zeleniny podľa druhu:
    • ráno – zelená listová zelenina, vrátane kapusty a kelu,
    • na obed – skôr nadzemná hlúbová
    • na večeru – koreňová
Recepty:
  • Varená celozrnná ryža – osolená:
    • 1 diel celozrnná ryža
    • 2 diely filtrovaná voda
    • štipka morskej soli
      Príprava:
    • ryžu varíme rovnako ako ryžu základnú, len pridáme štipku morskej soli.
    • Kto by chcel, môže ju variť so strúčikom pokrájaného cesnaku a dochutiť napríklad majoránom. 
  • Zeleninová príloha:
    • zelenina – podľa zoznamu uvedeného nižšie
    • voda
    • štipka soli
      Príprava:
    • zeleninu osolíme štipkou soli a udusíme v malom množstvom vody.
    • môžeme ju aj uvariť v pare alebo upiecť v rúre.
    • varíme ju krátko – najviac 3 až 10 minút podľa druhu zeleniny
    • Najvhodnejšia zelenina:
      • mrkva,
      • kapusta,
      • cibuľa,
      • petržlen,
      • zeler,
      • kaleráb,
      • rôzne druhy tekvíc – najcennejšia je malá oranžová tekvička Hokkaido,
      • uhorky,
      • cvikla,
      • pór,
      • reďkovka,
      • karfiol,
      • kel,
      • brokolica
      • špargľa.
    • V malom množstve možno tiež pridať aj:
      • zelenú fazuľku,
      • mladý hrášok
      • mladú kukuričku
    • Veľmi potrebná je tiež:
      • zelená – listová zelenina

Poznámka:

  • Polievky:
    • V tejto fáze a v ďalších fázach ryžovej kúry, je úplne v poriadku, keď dané množstvo tepelne upravovanej zeleniny, prípadne i s malým množstvom morskej zeleniny – teda namočených morských rias, napr. Wakame -konzumujeme vo forme zeleninových polievok.
    • Polievku mierne osolíme morskou soľou, Soľčankou alebo na konci varenia pridáme 1 ČL rozriedenej „japonskej” slanej sójovej pasty miso.
  • Množstvo zeleniny:
    • Snažíme sa neprekračovať 25 % množstvo zeleniny, pretože by nás to mohlo vyviesť z rovnováhy, ktorú zabezpečuje práve prevaha ryže.
    • Najlepšie je, keď na odporúčané 25% množstvo zeleniny v druhej fáze nabiehame postupne.
    • Už vôbec nenahradzujeme ryžu zeleninou, inak stratíme liečivé účinky kúry, kde kľúčovú úlohu hrá práve ryža.
3. Fáza – deň 7. – 9.Celozrnná ryža s krátko tepelne upravovanou zeleninou a strukovinami
  • Doterajšiu stravu obohatíme pridaním 10 až 15 % nejakej varenej strukoviny. Toto množstvo však neprekračujeme.
  • Od druhej polovice tejto fázy možno ryžu dochucovať tradičnou liečivou japonskou posýpkou gomasiom – asi 1/2 ČL na porciu.
  • Strukoviny – príloha:
    • strukoviny – podľa zoznamu uvedeného nižšie
    • voda
    • korenie – rasca, fenikel, aníz, bazalka
    • morské riasy – napr. Kombu – podľa chuti
      Príprava:
    • Strukoviny viackrát prepláchneme a namočíme na 6 až 12 hodín (podľa ich veľkosti a teploty vody – bôb, fazuľky azuki až na 20 hodín).
    • Ak sa na povrchu vody vytvorila už pena, je to znak, že správna doba namočenia už bola prekročená.
    • strukoviny varíme v tej istej vode bez soli až do mäkka – so soľou by sa strukoviny varili veľmi dlho alebo by sa vôbec neuvarili (iba bôb a červená šošovica tvorí výnimku, varí sa v osolenej vode).
    • V prípade, ak je voda po namočení horká alebo nás strukoviny nadúvajú, tak vodu vylievame a varíme ich v novej vode.
    • Do vody pridávame korenie, ktoré uľahčuje ich varenie a naše trávenie
    • Vhodné strukoviny:
      • fazuľa,
      • hrach,
      • šošovica,
      • sója
      • bôb,
      • cícer.

 Poznámka:

  • Pri sóji vodu po namočení zlejeme a varíme ju v čerstvej vode – asi 45 minút v tlakovom hrnci, alebo v normálnom hrnci približne 3 hodiny.
    Pri dlhšom varení už sója začína opäť tvrdnúť.
4. Fáza – deň 10. – 12. – Celozrnná ryža s krátko tepelne upravovanou zeleninou, strukovinami a surovou zeleninou
  • V poslednom 3-dňovom období začneme pridávať k doterajšej strave:
    • surovú zeleninu – jemne nakrájanú alebo nastrúhanú
    • a tiež pokrájané, alebo celé surové listy zelenej listovej zeleniny.
    • neskôr zaradíme aj kvasenú, nesterilizovanú zeleninu – najznámejším predstaviteľom je kyslá kapusta.
Tanier pozostáva z:
  • ryže – 55 %
  • tepelne upravenej zeleniny – asi 20 %
  • strukovín – 15 %
  • surovej zeleniny – 10 %

Recept:

  • Zeleninový šalát: – obvyklá príprava:
    • zelenina – napr. cibuľa, kapusta, mrkva, petržlen, zeler
    • „zelené“ – napr. petržlenová alebo zelerová vňať, kučeravý kel, ružičkový kel, mladé kalerábové alebo karfiolové listy alebo brokolica
    • na osolenie – trocha morskej soli alebo vegeta bez glutamátu sodného napr. Soľčanka, Vegetana alebo sójová omáčka
    • za studena lisovaný olej – napr. olivový, tekvicový
    • na okyslenie – citrónová šťava alebo jablkový ocot alebo kvasená zelenina
      Obvyklá príprava šalátu:
    • jemne pozdĺž vlákien nakrájame cibuľu a rukou ju rozmrvíme,
    • na hrubom strúhadle nastrúhame kapustu,
    • na jemnom strúhadle mrkvu, trochu petržlenu, zeleru,
    • pridáme niečo „zelené“
    • trochu posolíme
    • pridáme za studena lisovaný panenský olej
    • okyslíme
    • všetko dôkladne premiešame

Poznámka:

  • Jedným z dôvodov, prečo sa surová zelenina pridáva až v tejto fáze je ten, že podľa orientálnej medicíny pečeni, ktorá keď nie je v poriadku, v procese liečenia nerobí dobre nič surové, teda nielen ovocie, ale aj surová zelenina.
    A pečeň majú oslabenú skoro všetci, vzhľadom ku kombináciám a kvalite potravy, ktorá sa zvykne v súčasnosti konzumovať.
  • Alkohol je častý faktor, ktorý pečeni neprospieva. Alkohol sa však tvorí v organizme aj sám pri trávení, pri kombinácii rozličných jedál s cukrom, sladenými nápojmi alebo ovocím, čo spôsobuje opäť kvasenie.
5. Fáza – Prechod na normálnu stravu:

Na základe ďalej doporučených potravín a zásad (nepoužívame ešte mliečne výrobky a samozrejme nie mäso) si v tejto fáze tvorivo upravujeme a obohacujeme svoj jedálny lístok.

  • Pri kombinovaní jedálnička sa riadime mierne upraveným percentuálnym pomerom:
    • obilniny – 50 %
    • zelenina – 20 %
    • strukoviny – 15 %
    • šaláty – 15 %
  • Hlavné zmeny, ktoré by sa mali v tomto období urobiť, sú:
    • ryža sa môže kombinovať a striedať s ďalšími plnohodnotnými celozrnnými varenými obilninami, ako:
      • ovos,
      • jačmenné krúpy,
      • pšeno,
      • pohánka,
      • amarant,
      • pšenica,
      • špalda,
      • kukurica
      • quinoa
    • Až teraz je dobré začať konzumovať ovocie – najlepšie ako samostatné jedlo.
      • V menšom množstve ho môžeme zjesť aspoň tri štvrte hodiny pred iným jedlom.
    • V rámci zeleninového šalátu používame s výhodou:
      • naklíčené zrná obilnín, strukovín
      • semená vylúpanej slnečnice, sezamu a ďalších (pozor na plesne).
      • ideálnym a klasickým predstaviteľom semien vhodných na naklíčenie je zelená sója mungo – špeciálne určená hlavne na tento účel.

Poznámka:

  • Ovocie – pri kombinácii ovocia s niečím iným, dochádza v žalúdku ku kvaseniu, čím sa narúša trávenie.
  • Mungo – obsah minerálov a vitamínov po naklíčení je impozantný.
Upozornenie:

Pri zdravotných problémoch detoxikáciu konzultujte so svojím lekárom

Zdieľať:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Podobné

Tajomstvá zdravia 256. – Nazdravie!

Tento deň sme sa pozreli na oslavy či svadby bez alkoholu. Pripomenuli sme si aj seriál Krok za Krokom, kde sa pokúšali presadiť zdravú stravu.Následne