Špaldovo ražný kváskový chlebík

receptyzdravia-spaldovo-razny-kvaskovy-chlebik-featured

Určite sa zhodneme, že sa nič nevyrovná tomu, keď vôňa čerstvo upečeného chleba zaplní náš dom. Receptov na dobrý chlieb je nepreberné množstvo, ale prečo neskúsiť náš recept. Nepoužili sme žiadne kvasnice, ale poctivý kvások, a ak už máte skúsenosti s kváskovaním, viete, že dobrý kvások je základ. Môžete si ho pripraviť jednoducho doma, ale pokiaľ ešte len začínate, odporúčame Vám zohnať si ho od praktikujúceho kváskofila alebo máte možnosť si ho kúpiť v našom obchode.

čas prípravy - 30 minút + čas potrebný na vykysnutie
4 porcie
Element DREVO

SUROVINY:

"Pracovný" kvások:
Chlieb:

Elementy

Ovplyvnené orgány

Druh jedla

POSTUP:

Pozn.: S prípravou chleba začneme večer vopred, pretože potrebujeme čas na vykysnutie “pracovného” kvásku 

"Pracovný" kvások:

Uvedené suroviny zmiešame v miske, zakryjeme utierkou a necháme cez noc v teple kvasiť. 

Pozn.: Týmto spôsobom nám vznikne cca 350 g ražného kvásku, ktorý použijeme ďalej v recepte.

TIP: Z pripraveného kvásku si môžete odložiť 2 PL ku ktorým zamiešate 2 PL ražnej múky, vďaka čomu budete mať základ na ďalšiu prípravu “pracovného” kvásku. 

Chlieb:
Krok 1:

Pripravený kvások zmiešame s múkou a ostatnými surovinami. Vodu pridávame podľa potreby.

Krok 2:

Cesto dobre premiešame, aspoň 10 minút – má byť vláčne a nelepivé. 

Krok 3:

Vymiešané cesto necháme kysnúť aspoň 3–5 hodín na teplom mieste.

Pozn.: Cesto môžeme nechať vykysnúť v špeciálnom košíčku, ktorý je na to určený. Alebo môžete použiť sitko vyložené pomúčenou utierkou. 

Krok 4:

Vykysnutý chlieb preklopíme na plech vystlaný papierom na pečenie. 

Krok 5:

Chlieb vložíme do vopred vyhriatej rúry, ktorú sme vyhriali na maximálnu teplotu a prvých 10 minút pečieme na maximálnej teplote a potom teplotu znížime na 180°C ďalších 50 min.

Pozn.: Spolu s chlebom dáme do rúry nádobu s vodou, aby chlieb nebol vysušený.

Krok 6:

Po upečení necháme chlieb mierne vychladnúť a potom ho zabalíme do vlhkej utierky, aby kôrka rýchlo nestvrdla.

SERVÍROVANIE:

Chlebík nakrájame a podávame. 
Dobrú chuť 😊

NÁŠ TIP:

Kedysi sa chlebom a soľou vítali hostia. Dnes tento zvyk už nie je taký častý, ale ponúknuť hosťa dobrým jedlom stále zostalo. Ak Vás môžeme my ponúknuť nejakým dobrým receptom, tak vyberáme niečo na slovenskú nôtu – Kapustnica, alebo niečo z medzinárodnej kuchyne – Mexická polievka s misom.
Nech sa páči, vyskúšajte 😊

Zdieľať:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Podobné

Ľudia podľa Elementov

V škole by nás mali učiť ďaleko dôležitejšie veci ako čítať, písať, počítať a základné informácie o svete. Každý z nás by mal vedieť to